Koninklijke stamboom

Koningin Beatrix heeft ook de Britse nationaliteit, zo weet Nederland sinds het afgelopen weekeinde dankzij professor H. Jesserun d'Oliveira. Beatrix en met haar alle Oranjes die voor 1949 zijn geboren hebben dat te danken aan hun afstammning van prinses Sofie van Hannover.

Wie die Sofie was bleef in nevelen gehuld. De bibliothecaris van de Rijksvoorlichtingsdienst, Ino Wubben, levert materiaal dat aan die onzekerheid een einde maakt.

Na het kinderloos overlijden van koning-stadhouder Willem de Derde kwam zijn schoonzuster Anna, dochter van James de Tweede, in Engeland op de troon. Na haar kinderloze heengaan in 1714 werd gezocht naar een protestantse opvolger in zo direct mogelijke lijn. Daarbij kwam men terecht bij George, de zoon van de twee maanden eerder op 82-jarige leeftijd overleden prinses Sofie van Hannover. Sofie was een kleindochter van de Britse koning Jacobus de Eerste. Haar moeder was Elizabeth Stuart, getrouwd met Fredrik de Vijfde, keurvorst van de Paltz.

Een kleindochter van George de Eerste was ook weer een Anna van Hannover. Zij trouwde met onze stadhouder Willem de Vierde. Uit dat en latere Oranjehuwelijken geboren prinsen en prinsessen kregen volgens een Britse wet die pas in 1949 werd ingetrokken automatisch mede de Britse nationaliteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden