Koninklijke Munt verslikt zich in Chileense pesos

(ANP)

Door een mislukt avontuur in Chili is de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in grote problemen geraakt. Per 1 december treedt directeur Maarten Brouwer terug. Dit maakte de KNM gisteren bekend.

Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt overeind gehouden door het ministerie van financiën, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo'n 130 mensen werken. De KNM slaat sinds 1807 de Nederlandse munten, en is in 1994 een verzelfstandigd staatsbedrijf.

De onderneming staat sinds deze zomer onder verscherpt toezicht van het ministerie. Staatssecretaris Wiebes schreef gisteren aan de Kamer dat de grootste financiële zorgen nu beheersbaar zijn: "KNM verwacht dat de grootste operationele problemen onder controle zijn. Desondanks wordt een substantieel verlies over 2014 verwacht."

De accountant heeft de jaarrekening 2014 nog niet goedgekeurd. De problemen zullen in 'beperktere mate' doorwerken in de cijfers van dit jaar.

De kiem van de crisis ligt bij een opdracht uit Chili twee jaar geleden om 850 miljoen peso's te slaan. Er waren problemen bij de productie. De Chileense inspectie keurde de munten af. KNM kreeg een boete wegens wanprestatie. KNM verwacht, volgens de staatssecretaris, de order na genomen maatregelen alsnog te kunnen afhandelen. Het moet in juni 2016 zijn geschied.

Ook intern waren er problemen bij de onderneming. Er zijn 'ingrijpende operationele maatregelen' nodig, aldus Wiebes. Een 'chief restructuring officer' gaat het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren.

Financiën werkt aan een strategische heroriëntatie van de Munt, waarbij gekeken wordt of het een staatsbedrijf moet blijven. Hierover zal het kabinet begin volgend jaar de Kamer informeren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden