Koninklijke Munt in grote problemen

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Door een mislukt avontuur in Chili is de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in grote problemen geraakt. Directeur Maarten Brouwer treedt daarom per 1 december terug. Een woordvoerder van het ministerie van financiën bevestigt berichtgeving hierover donderdag in de Volkskrant.

Het staatsbedrijf heeft grote schulden en wordt overeind gehouden door Financiën, dat nog 18,8 miljoen euro tegoed heeft van de onderneming in Utrecht waar zo'n 130 mensen werken. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat sinds 1807 de Nederlandse munten en is in 1994 verzelfstandigd.

"Het liquiditeitsprobleem is bij KNM is van dien aard dat we ons zorgen maken over de toekomst van het bedrijf", aldus een interne notie van Financiën in april die in handen is van de Volkskrant.

De onderneming staat sinds deze zomer onder verscherpt toezicht van het ministerie. Staatssecretaris Eric Wiebes schrijf donderdag aan de Kamer dat de grootste financiële zorgen nu beheersbaar zijn.

"KNM verwacht dat de grootste operationele problemen onder controle zijn, maar desondanks wordt een substantieel verlies over 2014 verwacht", aldus Wiebes. De accountant heeft de jaarrekening voor 2014 nog niet goedgekeurd. De problemen zullen in "beperktere mate" ook doorwerken in de cijfers van dit jaar.

De kiem van de crisis ligt bij een grote opdracht uit Chili twee jaar geleden om 850 miljoen peso's te slaan. Er waren problemen bij de productie en de Chileense inspectie keurde de munten uiteindelijk af. De KNM kreeg een boete wegens wanprestatie. KNM verwacht volgens de staatssecretaris de order na genomen maatregelen goed te kunnen afhandelen. Dat moet in juni 2016 zijn afgerond.

Maar ook intern waren er problemen bij de onderneming. Er zijn "ingrijpende operationele maatregelen" nodig, aldus Wiebes. Een 'chief restructuring officer' gaat het bedrijf herstructureren en bezuinigingen doorvoeren. Vertrekkend topman Brouwer blijft tot het einde van zijn arbeidsovereenkomst op 1 december als adviseur aan.

Financiën werkt aan een "strategische heroriëntatie" van de Munt waarbij ook gekeken wordt of het een staatsbedrijf moet blijven. Hierover zal het kabinet begin volgend jaar de Kamer nader informeren.

Muntmeester Maarten Brouwer (tweede van rechts), hier in maart 2014 samen met staatssecretaris van financiën Eric Wiebes (r)en Klaas Knot (l), de president van De Nederlandsche Bank en Michael Guilfoyle, de ontwerper van de herdenkingsmunt, het De Nederlandsche Bank Vijfje. Beeld ANP
Muntmeester Maarten Brouwer (tweede van rechts), hier in maart 2014 samen met staatssecretaris van financiën Eric Wiebes (r)en Klaas Knot (l), de president van De Nederlandsche Bank en Michael Guilfoyle, de ontwerper van de herdenkingsmunt, het De Nederlandsche Bank Vijfje.Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden