Koninklijke handelsreiziger van Groot-Brittannië ligt onder vuur

Prins Andrew, tweede zoon van koningin Elizabeth, ligt onder vuur. Terwijl de Britse tabloids smullen van het laatste schandaal - de band tussen de prins en een veroordeelde Amerikaanse schatrijke pedofiel - kon zelfs de keurige Financial Times er dit weekeinde niet aan ontkomen. Ook die maakte gewag van de problematische relatie van de prins met deze Jeffrey Epstein. Andrew had hem niet alleen gevraagd de schulden van zijn ex, Sarah Ferguson, te betalen, vorige week dook ook een foto op van Andrew met zijn arm om een 17-jarige masseuse. De 51-jarige prins had haar ontmoet via Epstein, die haar zou hebben misbruikt.

De affaire lijkt de 'bekroning' van een reeks dubieuze keuzes en prinselijke uitglijders waar de schijnwerpers nu feller op schijnen vanwege de onrust in het Midden-Oosten.

Britse kranten rapporteerden dit weekeinde dat Downing Street geen traan zou laten als de hertog van York zijn functie als handelsgezant zou opgeven. In The Telegraph noemde een prominente conservatieve leider de positie van de prins 'onhoudbaar': ¿Hij lijkt geen hersenactiviteit te hebben.¿ Maar gisteren schoot premier Cameron Andrew te hulp. ¿Wij hebben het volste vertrouwen in de prins¿, liet hij weten.

Al tien jaar dient de jongere broer van Charles als gezant voor internationale handel en investeringen. Zijn koninklijk bloed verschaft hem toegang tot andere 'groten der aarde'. Afgelopen jaar alleen al had hij 550 ontmoetingen. Hij krijgt er niet voor betaald, maar 'Andrew Airmiles' reist in stijl. In 2010 zouden zijn reisen verblijfkosten de belastingbetaler 500.000 pond hebben gekost. Daarnaast gaan er al jaren geruchten over smeergeld en rijke vrienden die hem goed bedelen. Waarom bijvoorbeeld kocht een Kazachstaanse vriend zijn huis in Berkshire voor vier miljoen meer dan de waarde?

Drie maanden voor de val van de Tunesische president onthaalde Andrew op Buckingham Palace diens schoonzoon, Sakher al-Materi en de top van Britse multinationals. Het was een gewone zakenlunch, ware het niet dat in WikiLeaks-documenten Materi wordt beschreven als de incarnatie van corruptie. Zo berichtte de Amerikaanse ambassadeur over een etentje met de 29-jarige Materi in Tunis. ¿Hij serveerde biefstuk, kalkoen en octopus, met uit Saint-Tropez ingevlogen ijs. In de tuin bevond zich een tijgerwelp die dagelijks vier kippen kreeg.¿

Andrew onderhield ook nauwe banden met Kadafi's zoon Saif. Een zegsman van de prins legde al jaren geleden uit dat Andrew nu eenmaal opdracht had langdurige relaties op te bouwen met sleutelfiguren. Vooral toenmalig premier Tony Blair was er alles aan gelegen Kadafi tot partner van het Westen en tot handelspartner van Groot-Brittannië te verheffen. Dus werd Andrew gestuurd. In ruil kon BP naar olie zoeken, Londen op investeringen rekenen en de wapenindustrie op orders.

Vergeten waren het doodschieten van een Britse agente vanuit de Libische ambassade, vergeten was Kadafi's rol in tal van aanslagen met als dieptepunt de explosie van een vliegtuig van Pan Am. Tot vorige maand.

Het lucratieve Libië - de handel bedroeg 1,7 miljard euro in 2010 - is nu weggevallen, maar de prins mag van Cameron komende week weer met een handelsdelegatie naar Saoedi-Arabië. Het Britse handels- en investeringsagentschap heeft dit land, waar demonstraties voor de zekerheid zijn verboden, onlangs uitverkoren tot 'een van de aantrekkelijkste markten' voor Groot- Brittannië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden