Koninklijke familie neemt in besloten kring afscheid van Friso

Verrassende keuze voor begraafplaats naast Kasteel Drakesteyn

MEINDERT VAN DER KAAIJ

Prins Friso wordt vrijdag in besloten kring begraven op het begraafplaatsje bij de Stulpkerk in het dorp Lage Vuursche, in de bossen van de gemeente Baarn. De daaraan voorafgaande dienst in de eeuwenoude hervormde kerk wordt geleid door dominee Carel ter Linden. Later dit jaar komt er alsnog een herdenkingsdienst voor de prins.

De keuze van de Koninklijke familie voor een andere laatste rustplaats voor prins Friso dan de Nieuwe Kerk in Delft mag verrassend worden genoemd. Hoewel de Nieuwe Kerk op dit moment in de steigers staat, was een uitvaartdienst daar wel mogelijk. Elke zondag zijn daar twee diensten.

Bij de keuze voor een kleine begraafplaats kan hebben meegespeeld dat prins Friso's moeder, prinses Beatrix, begin volgend jaar verhuist naar Kasteel Drakesteyn in Lage Vuursche.

Arnout van Cruyningen, schrijver van vele boeken over de Oranjedynastie, vindt de keuze voor Baarn - na Delft en Den Haag - de meest voor de hand liggende. Hij wijst erop dat de begraafplaats van het historische kerkje letterlijk grenst aan het terrein van Drakesteyn. De familie kan het graf vrij bezoeken. Een bezoek aan de rustieke begraafplaats is met name voor de jonge kinderen van Friso en Mabel naar verwachting minder belastend dan aan de grafkelder onder de Nieuwe Kerk.

Voordat Beatrix haar moeder opvolgde als koningin, woonde zij met haar gezin op het kasteeltje. Bekend is dat Friso, net als zijn broers overigens, aan het beschermde leven op Drakesteyn tijdens zijn jeugd vele goede herinneringen bewaarde.

Het kasteel in Lage Vuursche is pas sinds 1959 in particulier Oranjebezit. Wel heeft de in 1659 gebouwde Stulpkerk traditionele banden met het Koninklijk Huis. Prins Hendrik, broer van koning Willem III, kreeg hier volgens Van Cruyningen een eigen bank, die later ter beschikking werd gesteld aan de koninginnen Emma en Wilhelmina.

Al met al zou volgens Van Cruyningen in historisch opzicht de grafkelder in Delft de enig aangewezen begraafplaats voor een mannelijke telg uit de hoofdlinie van het Oranjehuis zijn. Sinds de begrafenis van Willem van Oranje in 1584 is het traditie dat de mannelijke telgen van het Huis van Oranje-Nassau en hun echtgenoten in de Nieuwe Kerk worden bijgezet

"Alleen in verband met overlijden in het buitenland of om zeer praktische redenen vond bijzetting soms met enige vertraging plaats", zegt Van Cruyningen. Zo overleed Willem V in 1806 in ballingschap en werd in 1958 alsnog bijgezet in Delft. "Je kunt zeggen dat het streven er altijd op gericht is geweest de familie na overlijden zo compleet mogelijk in Delft te krijgen of te houden." Het is dan ook niet uitgesloten dat men later, als de kinderen groter zijn, besluit om Friso alsnog in de grafkelder bij te zetten.

De keuze voor hofpredikant Ter Linden om de uitvaartdienst te leiden, wekt daarentegen weinig verbazing. Zo zegende hij de huwelijken van Friso en Mabel en van Alexander en Máxima in, en was hij de voorganger bij de uitvaartdiensten van prins Claus en prins Bernhard. Hij heeft een vrijzinnige opvatting van het geloof en openbaarde onlangs dat hij niet meer gelooft in een persoonlijke god.

Bergmis in openlucht in Lech
Prins Friso wordt morgen in Lech herdacht tijdens een bergmis. De dienst vanwege Maria Hemelvaart stond al gepland. De bergmis is in de openlucht en gaat alleen door als het weer goed is.

Eerder op de dag tijdens een reguliere dienst zal ook kort worden stilgestaan bij het overlijden van de prins en voor hem worden gebeden.

De vlaggen op gebouwen van de rijksoverheid, provincies en gemeenten gaan vrijdag halfstok voor de begrafenis van prins Friso. Dat heeft minister-president Mark Rutte besloten.

In de zogeheten vlaginstructie wordt ook Caribisch Nederland gevraagd om de vlag halfstok te hangen, net als de diplomatieke posten in het buitenland.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden