Koninklijke familie gaat niet naar Drenthe

DEN HAAG - Hoogeveen en Meppel zijn zeer teleurgesteld dat zij op 30 april niet als eersten Máxima in hun midden hebben. In verband met de mond- en klauwzeercrisis ziet koningin Beatrix af van viering van Koninginnedag in deze Drentse steden. Meppel en Hoogeveen hadden zich uitgebreid voorbereid op het bezoek van de koningin en haar familie.

Van onze redactie politiek

Beatrix heeft het besluit om het bezoek af te blazen gisteren genomen op advies van veterinaire deskundigen van het ministerie van landbouw. Volgens de rijksvoorlichtingsdienst achten wetenschappers het risico te groot dat de enorme aantallen bezoekers uit verschillende delen van het land het mkz-virus zullen verspreiden.

De koninklijke familie zal de verjaardag van de koningin niet in een andere plaats vieren. Ook dit zou veel mensen op de been brengen en een risico kunnen inhouden. Volgens de RVD komen koningin Beatrix en haar familie volgend jaar wel op 30 april naar Hoogeveen en Meppel.

Een van de teleurgestelde Drentenaren is de zesjarige Ilja Baas uit Meppel. Zij was uitverkoren om de vorstin een bloemetje aan te bieden. Nu dat niet doorgaat, is het maar zeer de vraag of Ilja volgend jaar alsnog als bloemenmeisje zal optreden: ,,Ik weet niet of ik dan nog wel wil''.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden