Koninklijk paar viert onafhankelijkheid Indonesië niet mee

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Koningin Beatrix en prins Claus brengen vanaf 21 augustus een staatsbezoek aan Indonesië. Veteranenorganisaties en een Kamermeerderheid hebben instemmend gereageerd op de definitieve keuze van het koninklijk paar niet al op 17 augustus in Indonesië te zijn.

Niet bekend

Historisch feit

Op 17 augustus viert Indonesië de vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid. In de brief aan Sipkes schrijven Kok en Van Mierlo dat Nederland al in 1947 (het Akkoord van Linggadjati) 'de facto' de onafhankelijkheid van de Republiek Indonesië heeft erkend. De ministers herhalen dat Nederland de datum van 17 augustus 1945 erkent als “een historisch vaststaand feit”.

GroenLinks laat in een reactie weten “teleurgesteld” te zijn dat het koninklijk paar pas op 21 augustus in Jakarta arriveert. Aanwezigheid op 17 augustus zelf zou in de ogen van GroenLinks de broodnodige duidelijkheid scheppen in de relatie tussen de twee landen. Ook PvdA-woordvoerder Zijlstra vindt het “jammer” dat niet op de feestdag zelf het staatsbezoek zijn aanvang neemt. VVD en CDA hebben geen reactie op de aankondiging van het staatsbezoek. De fracties beschouwen het als een regeringsaangelegenheid. D66-woordvoerster Roethof vindt het gekozen moment “elegant.”

Ook de Vereniging oud-militairen Indiëgangers vindt het “verstandig” dat de koningin ervoor heeft gekozen niet op 17 augustus reeds in Jakarta te zijn. Tweede voorzitter Lentz: “Koningin Beatrix moet rekening houden met gevoelens van vele duizenden van haar onderdanen en hun nabestaanden, aan wie na 17 augustus 1945 veel leed is berokkend.”

In de ogen van Lentz gaan politici als Sipkes voorbij aan de consequentie die een volledige erkenning door Nederland van de datum van 17 augustus 1945 inhoudt: “Dat betekent dat wij namens de Nederlandse regering zonder oorlogsverklaring een zelfstandig land zijn binnengedrongen.” De Nederlandse staat heeft dan jegens honderdduizenden een onrechtmatige daad gepleegd, aldus Lentz, en eventuele juridische consequenties zullen zeker worden uitgezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden