Koninklijk huis minder op jacht

Van een onzer verslaggeefsters APELDOORN - De Apeldoornse restaurateur P. Klosse vindt het 'triest' dat de koninklijke familie onder druk van de publieke opinie moet stoppen met de jacht op de Kroondomeinen van Paleis Het Loo in Apeldoorn. “Het drastisch terugbrengen van de jacht wordt vooral een probleem van liefhebbers van puur natuurvlees.”

De RVD maakte gisteren bekend dat de koninklijke familie stopt met de plezierjacht op onder meer wilde zwijnen. “Er is besloten om het nauurlijk evenwicht op Het Loo te herstellen. Dit betekent dat de zwijnen niet meer worden bijgevoerd en er minder gejaagd wordt”, aldus een woordvoerder.

Kritisch faunabeheer riep begin dit jaar Nederlanders op te protesteren tegen de zogenaamde plezierjacht van de prinsen Bernhard en Willem-Alexander en andere leden van de koninklijke familie. Ongeveer zevenduizend mensen stuurden een fax naar de kroonprins.

Actie

Afgelopen vrijdag voerde de stichting opnieuw actie bij de Kroondomeinen met een 'galgenmaal' voor de zwijnen die binnenkort weer bejaagd mogen worden. Door het bijvoeren van de zwijnen en doordat de dieren door wildroosters het terrein niet kunnen verlaten, zou het aantal inmiddels zeven keer zo groot zijn als het Rijksinstituut voor natuurbeheer adviseert. “De zwijnen hebben inmiddels al voor de derde maal dit jaar jongen geworpen, anders is dat éénmaal”, aldus Niko Koffeman van Kritisch faunabeheer.

De stichting wil dat de jacht in de Kroondomeinen alleen gebeurt door een 'professional' en niet tijdens een drijfjacht door de prinsen. Ze pleiten voor beheersjacht in plaats van plezierjacht. Dan zou Het Loo ook het hele jaar open kunnen zijn. Nu is het in verband met de koninklijke jacht van 15 september tot 25 december voor het publiek gesloten.

Vergunning

Het koninklijk huis heeft sinds 1977 een vergunning voor het afschieten van wilde zwijnen. “Normaal krijg je zo'n vergunning alleen als de dieren overlast veroorzaken aan bijvoorbeeld landbouwgrond”, vertelt Koffeman. “Maar ze krijgen ieder jaar gewoon een vergunning. We hopen nu dat het koninklijk huis zich houdt aan de belofte om te stoppen met de plezierjacht.”

Om de wildstand terug te brengen op het natuurlijk niveau, moet er waarschijnlijk een deel van de wilde zwijnen worden afgeschoten. Koffeman: “Liever zien we dat er gaten gemaakt worden in de hekken om de Kroondomeinen, zodat de overpopulatie er uit kan. De schade die ontstaat aan de landbouw is dan de schuld van hen die het zover hebben laten komen.”

Afnemer

Klosse is eigenaar van restaurant 'De Echoput' in Apeldoorn en afnemer van het koninklijke wild. Hij is geïrriteerd over de nieuwe ontwikkelingen. “Alsof het hier een boerderij is waar de dieren worden vetgemest. Alsof de koningin dan vanuit een koets die dieren met een mitrailleur komt neerschieten. De rationaliteit in de discussie over de jacht heeft weer niet gewonnen.”

Tweede-Kamerlid Remi Poppe van de Socialistische partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Van Aartsen van landbouw, natuurbeheer en visserij over de jacht. Hij wil opheldering over het feit dat het aantal wilde zwijnen veel hoger ligt dan het Rijksinstituut voor natuurbeheer heeft geadviseerd. Bovendien wil hij weten of de minister bereid is een voerverbod voor de zwijnen in te voeren en de Kroondomeinen het hele jaar voor het publiek open te stellen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden