Koninklijk feestje

In de rubriek Biologische Bubbels bezoekt Sanne Groot Koerkamp duurzame evenementen. In deze aflevering: Het Trouw Duurzame 100 Gala.

Het feestje begint wat onwennig, hier in de lobby van Antropia, een antroposofisch congrescentrum in Driebergen. "Wel netwerken, hè?" had Esther Lammers, adjunct-hoofdredacteur van Trouw, de in groten getale aanwezige collega's van de krant toegefluisterd. Ja ja, wordt er geknikt: dat komt wel goed. De redactie heeft maanden gesleuteld aan De Duurzame 100. Vanavond is ook hún feestje. Er wordt geklonken en geborreld met bitterballen. Bitterballen? Gonst het door de zaal. Vlees op een duurzaam feestje? Uitbaatster Waronne Elbers lacht: haar ballen zijn vegetarisch.

Wat moest je eigenlijk doen om op de lijst te komen? Een heleboel, aldus de redactie groen van Trouw. Samen met zijn veertienkoppige jury boog redacteur Joop Bouma zich maandenlang over de kandidaten. Een van de juryleden was ondergetekende, overigens - een eer. Bij een traditioneel gala is de dresscode lang, maar op deze uitnodiging stond verrassenderwijs 'cocktail'. Altijd spannend, want, wat te dragen? Uw verslaggeefster stond te wankelen op haar veel te hoge Miu Miu's in een Spijkers en Spijkers jurkje. Over- noch underdressed, gelukkig: de dames zagen er vanavond allemaal tiptop uit. Volop zwarte jurkjes met lovertjes, veel groen met wit en de échte koningin, zoals ze hier door iedereen met ontzag wordt genoemd: Marjan Minnesma. De directeur van 'actieorganisatie' Urgenda zag er statig uit, met opgestoken haar, een prachtig rood jasje en bijpassende rok. En de mannen? Zwart, als altijd.

Aan tafel wordt pompoensoep geserveerd, maar niemand begint met eten. Eerst zal er worden bijgepraat. Dat gebeurt met serieondernemer Albert-Jan Postma, eigenaar van hondenkoekjesfabriek, hotelketen en kippenslachterij. Maurits Groen heeft hem uitgenodigd. Omdat hij zo bewust onderneemt. Ze hebben zelfs al een fantastische avond gehad met Al Gore. Met zijn vrouw heeft hij om onnavolgbare redenen nog de hele nacht de kleding van de Gore staan wassen - hilarisch.

Driesterrenchef Jonnie Boer had het dessert voor zijn rekening genomen. "Ooit voor het Koninklijk Huis bedacht en bereid", vertelt hij vooraf. De losgeslagen appeltaart, die zelfs The New York Times haalde, als deconstructive apple pie, verwart de zinnen: kruidnagels en steranijs zijn van chocola, kaneelstokjes blijken te zijn gemaakt van mousse. Een culinair toppunt.

Ook aan tafel: Ralien Bekkers, VN Jongerenvertegenwoordiger met de portefeuille 'Sustainable Development'. Daarmee kom je nog eens ergens: haar website toont een foto waarin Ralien naast Ban Ki-Moon poseert. En ze zit vaak aan tafel met Rutte, vertelt ze. Geen grootspraak: Balkenende komt haar even later persoonlijk gedag kussen. "Hij herkent me aan mijn jasje", legt Ralien uit. "Ik ben bekend als de lady in red."

Mogen wij Balkenende dan misschien ook iets vragen? De oud-premier kijkt wat geërgerd op - althans, zo lijkt het, het is niet makkelijk om een gezichtsuitdrukking bij deze man te herkennen. Of hij het jammer vindt dat hij niet op de lijst staat? Hij laat zijn handpalmen zien. Nee, betekent dat. En dat zegt hij ook. Andere vraag dan: hoe duurzaam hij is? Hij schudt zijn hoofd. "Weet je wat nu zo mooi is? Ik hoef dat soort vragen niet meer te beantwoorden!" Een beetje beduusd druipen we af. Hij heeft dan wel niets gezegd, het antwoord op de eerste vraag kunnen we zo ook wel raden.

Wat?
Bekendmaking van de jaarlijkse Duurzame 100, de lijst met de honderd duurzaamste Nederlanders, en uitreiking van de awards aan de drie winnaars.

Waar?
In Antropia in Driebergen-Zeist

Wie?

Jan-Peter Balkenende, Marjan Minnesma (1 op de Duurzame 100-lijst), Maurits Groen (3), Wubbo Ockels (6), prins Carlos de Bourbon de Parme (95), Wouter van Dieren (jurylid).

En wie niet?
Duurzame ondernemer Henk Keilman bleek afwezig wegens faillissement (meldde het Financieele Dagblad daags na het evenement, nota bene op de Dag van de Duurzaamheid.) Nummer twee op de lijst, Paul Polman, had wegens verblijf in het buitenland Anniek Mauser, duurzaamheidexpert bij Unilever, gestuurd. En Willem Alexander (97) en zijn moeder Koningin Beatrix (59) waren er ook niet.

Nog bubbels gedronken?
Heel gek: die waren er niet. Wel veel lekkere wijnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden