Koningspavlova

Karin Luiten maakt het lekker zélf. Tips: karin@kokenmetkarin.nl

Uit een doos:

AH Excellent Ambachtelijke pavlova taartbodem

Suiker, scharrelei-eiwit, natuurlijk vanillearoma.

Zelf toevoegen: slagroom, fruit.

Hèhè. Het fenomeen pavlova is eindelijk doorgedrongen in Nederland. Twintig jaar geleden leerde ik hem al maken, in Frankrijk. Vandaar dat ik, net als de Fransen, hardnekkig 'pavlová' zei, maar feitelijk is het een Angelsaksische uitvinding, dus het is 'pavlóva', met de klemtoon op de 'o'. Deze brosse schuimtaart met room en fruit is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Een kleine eeuw geleden ging ze op tournee door Australië en Nieuw-Zeeland alwaar er prompt een dessertcreatie naar haar werd vernoemd: beeldschoon, zoet en luchtig, net als Anna. Alleen is er jammergenoeg sindsdien gedoe tussen de Aussies en Kiwis, die elkaar de uitvinding betwisten. In beide landen is de 'pav' dermate gemeengoed dat de meringuebodem kant-en-klaar in de supermarkt ligt. En hee, kijk, bij ons intussen ook, zij het vooralsnog in het tijdelijke feestdagenassortiment rond Kerst dan wel Pasen. Maar kom op zeg, wij bakken 'm zelf, zo moeilijk is dat niet. De klassieke versie is met rood fruit, maar vanwege onze allereerste Koningsdag wil ik een oranje exemplaar voorstellen, met speciaal voor koningin Máxima een swingende toef exotisch fruit. De vorm heeft wel wat weg van een kroon, vindt u ook niet? Hem spierwit houden als een tutu, zoals eigenlijk hoort, lukt zelden, maar ach, dat lichte tintje kleurt juist wel gezellig bij dat oranje. Wel op tijd beginnen, want hij moet een tijdje in de oven en dan weer afkoelen. Maar, handig bij feestgedruis, de bereiding kan helemaal van tevoren, alleen de uiteindelijke assemblage is pas op het laatste moment.

Zelf pavlova maken?

Nodig voor 6 pers:

4 grote eiwitten (dooiers worden niet gebruikt)

175 g witte basterdsuiker

1 eetl maïzena

snufje zout

Garnering:

250 ml slagroom

1 mango

1 papaya

3 passievruchten

rasp van 1 sinaasappel

1 eetl sinaasappelbloesemwater

Verwarm de oven voor op 160° C. Klop de eiwitten met de mixer stijf in een brandschone, vetvrije kom met een snufje zout. Voeg tegen het eind in porties de basterdsuiker toe en klop tot stijve pieken. Meng op het laatst de maïzena erdoor. Schep op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er een ronde, dichte kroonvorm van (Ø 22-25 cm). Draai de oventemperatuur terug naar 125°C en bak de meringue in 5 kwartier gaar en bros. Zet de oven helemaal uit en laat de bodem rustig erin afkoelen (1 uur of de hele nacht). Peuter het papier eraf en hevel voorzichtig over op een koningwaardige schaal. Schil mango en papaya en snij in kleine blokjes. Lepel de passievruchten uit en meng alles door elkaar. Klop de slagroom stijf zonder suiker en voeg helemaal op het eind de sinaasappelrasp en oranjebloesemwater toe. Schep op de pavlova. Bekroon met een royale berg fruit.

undefined

Tips

Nooit meteen alle suiker bij de eiwitten, dan lukt het niet meer om ze stijf te kloppen.

Varieer gerust met ander oranje fruit zoals meloen, sharonfruit, sinaasappel, mandarijn. Of doe gewoon mango met aardbeien (liefst die heerlijke lambada's), want geel en rood is samen immers ook oranje?

En wat doen wij zuinige onderdanen met die dooiers? Banketbakkersroom, lemon curd, vanillesaus, crème brûlee, mayonaise, hollandaise of béarnaise mee maken. Of door roerei, gehakt of steak tartare.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden