Koningspaar voelt zich thuis in VS

Chicago kleurt even oranje bij bezoek Willem-Alexander en Máxima

Het was even de vraag wat koning Willem-Alexander en koningin Máxima nu bij een masterclass van dance en house music moesten. Na zelf even aan de knoppen te hebben gezeten werd duidelijk waarom: zélf dansen. Samen met zo'n beetje de hele hofhouding. De pakweg duizend bezoekers van de masterclass, die wellicht niet wisten naar wie zij keken, vonden het prachtig.

Op de tweede dag van het officiële bezoek aan de VS gingen de koning en de koningin langs bij een evenement van The School of House, opgericht door Jan Maarten Hartong. Nederlandse dj's geven in Chicago les. De koning en koningin maakten kennis met grote namen in die wereld zoals Duncan Stutterheim, Sunnery James en Ryan Marciano.

Het tafereel speelde zich af in het indrukwekkende Pritzker Pavilion in de hoek van het Millennium Park. Aan de overkant van het park waren de koning en koningin eerder die avond onthaald bij het Chicago Cultural Centre door een flinke groep mensen in oranje T-shirts. Het verkeer op Michigan Avenue liep vast door die drukte. Van hun werk komende passanten keken vreemd op van al dat oranje op straat.

Willem-Alexander en Máxima waren door burgemeester Rahm Emanuel uitgenodigd voor een groot Business Dinner, waarbij zo'n honderd Nederlandse ondernemers die in Chicago actief zijn of willen worden, mochten aanzitten. Zowel de burgemeester als de koning haalden de gemeenschappelijke geschiedenis aan tussen Nederland en Chicago. Nederlandse kolonisten kwamen rond 1840 in dat gebied aan en zagen volgens Willem-Alexander modder, moeras en heel veel water. "Perfect. Dat voelde net als thuis."

Het was de afgelopen twee weken duidelijk dat de koning en koningin zich thuis voelen in de VS, maar ook in Canada waar zij vorige week een staatsbezoek aflegden. Beiden keken tevreden terug. "Belangrijkste doel was de veteranen in de twee landen te bedanken voor hun inzet zeventig jaar geleden bij de bevrijding van Nederland", zo zei Willem-Alexander.

Het was hem opgevallen dat jongeren in Nederland veel beter weten wat de VS en Canada voor de bevrijding van Europa hebben betekend dan andersom. Zoiets merkte hij ook op bij de gesprekken die hij met de zogeheten Rosies had, vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het werk van de mannen overnamen. Onlangs brachten zij een bezoek aan Nederland. "Zij vertelden dat zij pas toen erachter kwamen hoe essentieel hun rol is geweest."

Koning: Ik ga niet over renovatie Huis ten Bosch

Op de vraag wat de koning van de stijgende kosten van de restauratie van Paleis Huis ten Bosch vindt, had hij geen antwoord hoeven geven. Bij het persgesprek mogen journalisten alleen vragen over het bezoek stellen.

Kennelijk voelde Willem-Alexander gisteren de behoefte zich te verdedigen. "Het paleis is van de staat. Wij zijn de gebruikers van het monument. We hebben over de uitvoering van de restauratie niets te zeggen." Hij wees erop dat het paleis van 'grote cultuurhistorische waarde' is en dat restauratie een logische keuze is. "Hoe dat gebeurt, is aan de staat."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden