Koningslied kostte ruim een half miljoen euro

Nederlandse artiesten zongen het Koningslied in 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Beeld anp
Nederlandse artiesten zongen het Koningslied in 2013 bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander.Beeld anp

Alle artiesten werkten belangeloos mee, maar toch was het Koningslied een dure grap. Het kostte geen 150.000 euro, maar ruim een half miljoen. "Iemand heeft flink zijn zakken zitten vullen."

redactie

Bovenop de 150.000 euro die de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) uit eigen zak betaalde om het Koningslied mogelijk te maken, is er ook nog 400.000 extra uitgegeven. Dat bedrag werd betaald door het Nationaal Comité Inhuldiging. Daarmee kostte het Koningslied in totaal 550.000 euro.

Een woordvoerster van de NPO bevestigt een bericht hierover in De Telegraaf, die de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ingezien.

Waar al dat geld naartoe ging? Volgens de NPO werd de 400.000 euro onder meer uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds. Het Nationaal Comité Inhuldiging betaalde deze kosten.

Het is opmerkelijk dat de NPO eerder tegen Elsevier heeft gezegd dat het 150.000 euro had uitgegeven voor de productie van het Koningslied, betaald uit het potje 'onvoorziene kosten'. Een woordvoerder van NPO bevestigt aan NRC dat het naast de eerder genoemde 150.000 euro inderdaad 400.000 euro 'of zoiets' van het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ontvangen. Dit bedrag werd eerder niet genoemd, 'omdat er niet naar was gevraagd'.

Vrijwillig
De 51 artiesten die aan het lied meewerkten hebben in ieder geval niets ontvangen. Zij zetten zich vrijwillig in om geld op te halen voor het Oranjefonds. Ook componist John Ewbank laat weten dat hij niet weet waar het geld aan besteed is. "Ik heb geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruik van de studio."

Volgens Eric van Tijn is het zeer onwaarschijnlijk dat het Koningslied meer dan een half miljoen heeft gekost, zei hij op de radio. Hij kreeg vanochtend de slappe lach toen hij hoorde dat het Koningslied 550.000 euro zou hebben gekost. Zelf schreef hij 'Koningin van Alle Mensen' voor het afscheid van Koningin Beatrix, op de melodie van '15 miljoen mensen'. Volgens hem heeft dat lied beduidend minder gekost. "Het komt niet eens in de buurt van een half miljoen. Iemand heeft flink zijn zakken zitten vullen."

Kritiek
Nadat het lied in 2013 op de radio gepresenteerd werd, barstte er een storm van kritiek los. Op Facebook werd de pagina 'Sorry voor het Koningslied' aangemaakt, dat in korte tijd 100 duizend 'likes' opleverde.

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft met de opzet van het Koningslied een inschattingsfout gemaakt, gaf voorzitter Hans Wijers destijds toe. "De tekst appelleert niet aan de smaak van veel Nederlanders." Verbroederen en samenbinden, was de taak die het comité zich had gesteld met het lied. "We zijn daar niet in geslaagd. We hebben hooguit 30 tot 40 procent van de Nederlanders bereikt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden