Koningshuis kost 110 miljoen per jaar

Lang was er onduidelijkheid over: hoeveel kost het Nederlandse koningshuis de belastingbetaler? Dat was niet helder doordat allerlei uitgaven versnipperd voorkwamen op de begrotingen van wel vijf verschillende departementen.

Een stuurgroep onder voorzitterschap van oud-minister van financiën Zalm bracht gisteren eindelijk licht in de duisternis: met de uitgaven die direct te maken hebben met het functioneren van het staatshoofd is afgerond 39 miljoen euro gemoeid. Worden daar ook nog de kosten bij opgeteld die te maken hebben met de beveiliging van het Koninklijk Huis, de staatsbezoeken en het onderhoud van de paleizen dan stijgt dat bedrag met 71 miljoen euro naar 110 miljoen euro per jaar.

Veel? Zalm wilde zich er niet over uitspreken. Vergelijkingsmateriaal heeft hij niet, zei hij, omdat hij niet naar de begrotingen van andere koningshuizen heeft gekeken.

Vast staat in elk geval dat Zalm de uitgaven die gemoeid zijn met het koninklijk Huis nu inzichtelijk heeft gemaakt. De directe kosten die samenhangen met het functioneren van koningin Beatrix zijn nu allemaal ondergebracht in hoofdstuk I van de Rijksbegroting. Door deze herschikking stijgt deze begroting van 7 naar 39 miljoen euro. Voortaan heet die begroting ook niet meer 'Huis der Koningin', maar 'De Koning', naar de benaming van het staatshoofd in de grondwet.

De stuurgroep onder Zalm is door premier Balkenende ingesteld, nadat hij vorig jaar juni aan de Tweede Kamer had beloofd de Kamer een beter en helderder inzicht te geven in de kosten van het koningshuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden