Koningshuis en politici mogen samen in toestel

amsterdam – - Nederland kent geen richtlijnen over het aantal hoogwaardigheidsbekleders dat samen in een regeringsvliegtuig mag reizen, blijkt uit een rondgang langs betrokken ministeries en diensten.

„Wij gaan over het onderhoud, én over de volgorde van belangrijkheid als er meer boekingen voor het regeringstoestel tegelijkertijd zijn”, zegt een woordvoerder van het ministerie van verkeer en waterstaat, dat de ’KBX’ beheert. „De Koningin gaat vóór de premier. We hebben geen richtlijnen dat er geen vijf generaals, drie bisschoppen en tien ministers tegelijkertijd mogen vliegen.”

Ook Vincent van Steen, woordvoerder van Binnenlandse Zaken, is niets bekend. „Je zou je nog kunnen voorstellen dat er bij terrorismedreiging een risicoanalyse wordt gemaakt. En dat dan een afweging wordt gemaakt. Het komt trouwens niet zo vaak voor dat er veel hoogwaardigheidsbekleders samen ergens naar toe gaan.”

De woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is eveneens onbekend met een eventuele richtlijn. „Er bestaan geen formele afspraken over hoeveel hoogwaardigheidsbekleders er gezamenlijk mogen vliegen”, laat de RVD weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden