Koningsdrama's Binnenhof gaan om meer dan persoonlijke macht

Net een film, zo romantisch. Politiek journalist Dominique van der Heijde - van Nieuwsuur - en haar echtgenote Annet de Jong - de Telegraaf - vertelden het op de radio. Hoe ze elkaar ontmoetten.

"Ik was nieuw in Den Haag. Ik wilde laten zien dat ik het kon", zei Van der Heijde. Ze schetst twaalf jaar geleden, een persconferentie na weken van coalitiebesprekingen. Een zaaltje, een wat gehaaste bijeenkomst. Journalisten werd meegedeeld dat er een regeerakkoord was. Maar niet wat erin stond. "Het was afgelopen en alle journalisten liepen weg. Behalve Annet en ik. Ik keek haar aan, zij mij: 'Denk jij wat ik denk?'"

De Jong dacht drie dingen. "Wel een leuke vrouw. En ik dacht dat ze van SBS was", zei Annet de Jong. "Ze had een gehavende leren jas aan, daarom."

Maar ze dacht ook: primeur. "Soms, het is wel eens gebeurd, laat een politicus per ongeluk een document slingeren", zei Van der Heijde. "Dus wij zoeken."

De Jong: "De één stond op wacht. De ander keek onder kopieerapparaten."

Van der Heijde: "De code is: je gaat niet op bureaus kijken wat daar ligt."

De Jong: "Op een gegeven moment zaten we samen met een prullenbak in een kast, bij D66."

Van der Heijde: "Helaas: we vonden niets."

Behalve elkaar, natuurlijk.

Anderhalf jaar later ging het aan, niet veel later trouwden ze. En dit voorjaar schreven ze samen een thriller: 'Morten'. Het eerste deel van een trilogie. Hoofdpersoon is Morten Mathijsen, politicus bij de 'Nieuwe Liberalen'.

Nee, het is geen sleutelroman, benadrukt het paar, dat werkt onder schrijversnaam Anna Levander. Hun Morten is meer een patchwork-politicus. Hij lijkt op niemand en op iedereen. Wat betreft naam en positie - kroonprins van een kleine partij - is hij te vergelijken met Morten Oestergaard, de tweede man van de Deense sociaal-liberalen. Wat betreft gedrag is hij een allegaartje van mensen op het Binnenhof: hij heeft de achtergrond van Wouter Bos, ideeën van Frits Bolkestein, Alexander Pechtold en Geert Wilders, voert campagne als Diederik Samsom, heeft de seksuele moraal van Jack de Vries, de rebellie van Hero Brinkman.

En toch lijkt Morten niet echt op een Haags politicus. Dat komt: zijn enige werkelijke drijfveer is macht, die hij nastreeft met een wellust die nog het meest doet denken aan Vladimir Poetin.

Neem dit: "Ik wil de democratie inperken", zegt hij in het boek, "het volk is te machtig en zadelt ons op met de ene instabiele coalitie na de andere. [..] Het volk is onbetrouwbaar en ontrouw. Sletten zijn het, ze vliegen van de ene partij naar de andere."

"Niets van wat er staat is echt, maar het zou wel kúnnen", zei Van der Heijde bij de VPRO. Zou het? Verraad, oké. Leugens: zeker. Chantage, bedrog, het zal allemaal wel eens gebeuren. De Haagse werkelijkheid kan 'vies en vuig' zijn, zoals Alexander Pechtold ooit zei. Maar toch: zijn het zúlke nare types? Zelfs bij het smerigste koningsdrama speelt vaak meer dan alleen een zucht naar persoonlijke macht - noem het een ideologische bodem.

Denk ik hoor. Misschien ben ik naïef. Dat kan. Per slot van rekening heb ik aan het Binnenhof nog nooit een prullenbak omgekeerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden