Update

Koningsdag was nat, fris en zonder grote problemen, ook in ‘Amersfoort aan Zee’

538 Koningsdag in Breda. Nationale en internationale artiesten vieren samen met de dj’s van Radio 538 de verjaardag van koning Willem-Alexander.  Beeld ANP
538 Koningsdag in Breda. Nationale en internationale artiesten vieren samen met de dj’s van Radio 538 de verjaardag van koning Willem-Alexander.Beeld ANP

Koningsdag 2019 was de op één na natste koninklijke feestdag ooit. In De Bilt viel 8,9 millimeter regen. In 1955 viel op Koninginnedag met 9,6 millimeter de meeste neerslag, meldt Weeronline. Grote incidenten bleven uit tijdens deze frisse, maar ontspannen Koningsdag.

De hele dag trokken buien over het land. Daarbij was het tussen de 8 en 10 graden. Tussen de buien door was af en toe een zonnetje te zien. Door de stevige wind voelde het extra fris. Mogelijk is het slechte weer de reden dat veel mensen zaterdag naar de tv-uitzending op NPO 1 over het koninklijk bezoek aan Amersfoort hebben gekeken. Dat waren er 2,4 miljoen, tegenover 2 miljoen vorig jaar, toen de koninklijke familie in Groningen was.

De enkele honderden vrijwilligers van het Rode Kruis hadden een redelijk kalme Koningsdag. In de loop van de avond werd het iets drukker bij de posten, maar storm liep het zeker niet. “Onze hulpverleners zagen de ‘normale’ dingen: blaren, incidentjes en mensen die iets teveel hebben gedronken”, aldus een woordvoerster. Ze noemt de aanloop in lijn met de meeste Koningsdagen.

De viering in Amsterdam kende geen grote incidenten. De politie had zaterdagavond veertien personen aangehouden. Dat zijn er beduidend minder dan de zevenentwintig mensen die vorig jaar werden aangehouden voor Koningdag-gerelateerde incidenten. Het aantal incidenten, zoals ruzies, openbare dronkenschap en vechtpartijtjes, ligt wel iets hoger dan vorig jaar, laat een woordvoerder van de politie weten.

Incidenten tijdens Koningsnacht

Ook de Koningsnacht verliep overwegend rustig in de hoofdstad hoewel ambulances opvallend vaak moesten uitrukken voor dronken minderjarigen. Vrijdagnacht werden in Almere zeker tien mensen aangehouden, vooral voor wapenbezit. De Koningsnacht in Boxmeer werd volgens het Brabants Dagblad ontsierd door een massale vechtpartij. Er zouden tientallen jongeren bij betrokken zijn geweest en er zouden slagwapens zijn gebruikt. Wat de aanleiding voor de massale knokpartij is geweest, is bij de politie niet bekend.

De NS heeft zaterdag bijna duizend extra mensen ingezet om mensen op weg te helpen en stations schoon te houden. Alleen al naar Amsterdam werden ongeveer 200.000 passagiers vervoerd. Tijdens de speciale Oranjedienstregeling reden er zaterdag meer en langere treinen om feestgangers te vervoeren.

Het enige incident op het spoor was in Castricum waar een groep van ongeveer vijftig jongeren vernielingen aanrichtte in een trein, meldt de NS. Na een eerste inspectie blijkt de schade aan de trein die bij Castricum werd weggesleept mee te vallen, maar de spoorwegen willen de schade wel verhalen op de dader(s). Zaterdag was een persoon aangehouden.

Drukte op de Prinsengracht in Amsterdam.  Beeld ANP
Drukte op de Prinsengracht in Amsterdam.Beeld ANP

Duik

Het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort trok 45.000 mensen. Bij het afscheid van de koning en zijn gezin liet de politie weten dat het Eemplein vol was en er niemand meer bij kon. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion grepen de feestdag aan om actie te voeren tegen de stijgende zeespiegel. Op de kade vlakbij de Koppelpoort in Amersfoort, waar het gezelschap langsliep, hielden ze spandoeken op met de teksten ‘The oceans are rising, so are we’ en ‘Welkom in Amersfoort aan zee’.

Koning Willem Alexander en koningin Maxima sieren een deurbel tijdens Koningsdag 2019 in Amsterfoort.  Beeld BSR Agency
Koning Willem Alexander en koningin Maxima sieren een deurbel tijdens Koningsdag 2019 in Amsterfoort.Beeld BSR Agency

De activisten droegen een zwemvest en een deel van hen dook na het passeren van de koning het water in. Het was volgens de actievoerders een actie met een knipoog om ‘het Nederlandse volk wakker te spetteren’ en de aandacht te vestigen op de voorziene gevolgen van de klimaatverandering. “Als we nu niets doen ligt Amersfoort straks aan zee”, verklaarden ze. De van origine Britse burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging Extinction Rebellion kwam deze week met tienduizenden mensen in vele landen in opstand.

Gewaardeerd

Nederland vierde vandaag de verjaardag van een koning die menselijk en meelevend wordt gevonden. Dat kwam naar voren uit een enquête van Ipsos in opdracht van de NOS. De onwennigheid van zijn eerste jaren als koning is verdwenen, Willem-Alexander is nu vooral professioneel en betrokken, vindt een meerderheid van de Nederlanders. De koning krijgt net als vorig jaar een 7,6 als rapportcijfer, koningin Máxima net als een jaar geleden een 8.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort.  Beeld ANP
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane tijdens Koningsdag 2019 in Amersfoort.Beeld ANP

Opvallend: jongeren waarderen het koningshuis aanzienlijk minder dan ouderen. Van de jongeren tussen de 18 en 34 jaar is 57 procent voor behoud van de monarchie, onder Nederlanders van 55 jaar of ouder is dat 79 procent. Onder CDA- en VVD-stemmers zijn de meeste voorstanders van de monarchie. Kiezers van PVV zijn het vaakst voor invoering van een republiek (32 procent). Van de aanhangers van Forum voor Democratie is 22 procent het daarmee eens. Deze groep winden zich ook het meest op over de kosten van de monarchie.

Ten slotte vinden acht op de tien ondervraagden het prima dat de koning en koningin hun dochters zo veel mogelijk buiten de publiciteit houden. Ruim zes op de tien vinden prinses Amalia met 15 jaar te jong voor officiële taken.

Lees alle berichtgeving over dit onderwerp in het dossier-Koningsdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden