Koningsdag in Groningen: high fives, selfies, muziek en af en toe een serieuze noot

null Beeld ANP
Beeld ANP

Een harde knal, waarna lange draden groen-wit plastic als confetti neerdalen op de koninklijke familie. Daarmee begint én eindigt het bezoek van de jarige koning Willem-Alexander (51) en zijn familie aan de stad Groningen.

Harriët Salm

Een Koningsdag die bestaat uit een tweeënhalf uur durende rondgang door de stad met feestelijke elementen, maar ook serieuze. En dat dit ernstiger inhoudelijke deel over de aardbevingsproblematiek ging, lag voor de hand.

Maar eerst heet de 12-jarige Javano Zwiers, kinderburgemeester van de stad, de koning (blauw pak, lichtblauwe das, wit overhemd) en de koningin (rode lange jas met bijpassende baret, handtas en hoge pumps) vanaf een verhoging welkom. Javano was ‘heel zenuwachtig’, meldde hij voor het gezin met de drie dochters uit de mooie oude poort van hotel Prinsenhof tevoorschijn kwam, na de confettiknal. Maar met rode konen en een grote glimlach straalt hij na afloop. “De koning en de koningin, ze zijn echt heel leuk.”

De koning is inmiddels alweer in een gesprekje met bondscoach Ronald Koeman verwikkeld die een voetbalclinic geeft aan jonge Groningers. Kroonprinses Amalia knoopt verderop op dit eerste plein van hun tocht een praatje aan met de 11-jarige Hebel. Hij toont haar hoe een drone kan vliegen met zijn afstandsbediening. “Ik heb haar gezegd: Mag ik u leren hoe u met een drone moet vliegen? Ze heeft het geprobeerd. Nou.. ze moet nog wel goed dooroefenen.”

'Lang zal hij leven'

Het publiek achter de dranghekken lijkt nog een beetje te moeten opwarmen, hier en daar klinkt wel een spontaan ‘Lang zal hij leven’, maar echt aanslaan doet het verjaardagslied nog niet. Dat ligt zeker niet aan het enthousiasme van de koning en zijn gezin, noch aan de meegereisde en overal praatjes aanknopende koningsbroer prins Constantijn en zijn vrouw prinses Laurentien. Ook prins Maurits en prinses Marilène, prins Pieter-Christiaan, prins Bernhard, prinses Annette, prins Floris en prinses Aimée geven high five’s, gaan op selfies, schudden handen en lachen. De kinderen van Prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven beantwoorden af en toe zelfs een enkele vraag van de aanwezige pers. Zo vertelt prins Pieter-Christiaan dat zijn vrouw Anita wegens migraine moest afzeggen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Bondscoach Ronald Koeman, die een voetbalclinic gaf, wordt voorgesteld aan prinses Alexia. Beeld ANP
Bondscoach Ronald Koeman, die een voetbalclinic gaf, wordt voorgesteld aan prinses Alexia.Beeld ANP

Op de Grote Markt in het centrum is tijd ingeruimd voor een gesprek met gedupeerden van de aardbevingen in deze provincie. De familie loopt langs statafels en neemt er de tijd voor. Bij de ingang van de markt zijn posters gehangen die er niet omheen draaien: ‘De angst is terug in Groningen’ valt er te lezen en ‘U woont hier in een kaartenhuis’. Met foto’s van huizen met diepe scheuren op de achtergrond. De burgemeester van de hard getroffen gemeente Loppersum, Albert Rodenboog, begeleidt de gesprekken met slachtoffers.

"Wordt er nu beter naar u geluisterd?", vraagt Willem-Alexander aan een van hen. "Voor mij is het niets nieuws, maar we willen ook de rest van Nederland graag laten zien wat hier speelt", zegt de koning.

Dankbaar

Anneke de Jong (43) is zo’n slachtoffer en heeft kort geleden vernomen dat zij gecompenseerd gaat worden voor de schade aan haar huis in Ten Boer . “We hebben lang zwaar in onzekerheid gezeten en ik sta hier ook met wat gemengde gevoelens,” zegt ze. Maar ze is tevreden, zowel de koning als koningin Máxima spraken met haar. “Máxima zei: 'Het is belangrijk dat er vandaag aandacht is ook voor deze realiteit'. Ik vond haar een positieve energie uitstralen.” De Jongs meegereisde buurman Gijs Noorlander (41) stemt daarmee in. “Er is een omslag gaande in het denken over de problemen in Groningen met de aardbevingen. We zijn hen dankbaar.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding

 Koning Willem-Alexander, de prinsessen Ariane en Alexia en koningin Máxima. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander, de prinsessen Ariane en Alexia en koningin Máxima.Beeld ANP

Even verderop laat koning Willem-Alexander zich alweer informeren over alternatieve energie, door student Jeroen Brattinga (20) van de Hanzehogeschool. Hij draait aan een handel, maakt daarmee stroom en laat een speelgoedbusje rijden. Ook Brattinga is enthousiast over de koning, zegt hij als deze doorloopt naar het volgende programmapunt. “Hij is heel erg spontaan en interactief.”

Een tweede inhoudelijk deel van het programma op de Koningsdag doet de planning uitlopen. Voor het academiegebouw vertellen Nobelprijswinnaar Ben Feringa, hoogleraar in Groningen, en zijn studenten over hun onderzoek. Intussen staan een straat verderop de studentenverenigingen klaar voor het volgende feestelijke onthaal. Uit volle borst, bierblikjes in de hand, wordt gezongen en gejoeld als de stoet voorbijloopt. ‘Amalia kom hier studeren’ staat op een laken geschreven dat van een propvol balkon hangt. Voor café Soestdijk zingen prins Maurits en prinses Marilène uit volle borst ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes mee.

Het eindigt feestend op de Vismarkt, waar ‘Mien Grunneger Stad’ door verschillende artiesten wordt gezongen. Het oranjepubliek is dan echt los en zingt mee. Het Noordpool Orkest begeleidt. Burgemeester Peter den Oudsten van Groningen komt nog even terug op de serieuze gaswinningsproblematiek. Daar is de koning zeer bij betrokken en dat waardeert hij. Ook de koning zelf spreekt kort, voor hij met zijn gezin vertrekt: “Jullie staan voor jezelf. Er gaat niks, maar dan ook niks boven Groningen.”

Lees ook: Groningen is klaar voor Koningsdag, maar het is niet alleen maar feest

De koning viert zijn verjaardag in Groningen. De stad viert feest, maar wil ook in gesprek over de aardbevingsproblematiek.

Lees ook: De hofhouding: Willem-Alexander als CEO van een geolied familiebedrijf

Koning Willem-Alexander is topman van een modern bedrijf met ruim driehonderd werknemers. Hoe is de hofhouding ingericht? En wie zijn de belangrijke mensen rond het koningspaar?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden