Ondanks de coronamaatregelen toch een door kinderen georganiseerde kleine vrijmarkt in Haarlem.

Coronamaatregelen

Koningsdag 2020: recordwarmte, recordrust

Ondanks de coronamaatregelen toch een door kinderen georganiseerde kleine vrijmarkt in Haarlem.Beeld Patrick Post

Op een paar plekken deelde de politie waarschuwingen uit, maar over het algemeen hielden mensen zich aan de virusmaatregelen. Ook in Amsterdam was de drukte in de parken dit jaar goed beheersbaar.

Het was een Koningsdag om niet snel te vergeten. De warmste Koningsdag tot dusver kende geen vrijmarkten of festivals, geen oranje legioenen of koninklijk bezoek. Het was op de meeste plaatsen heel rustig.

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen toonde zich namens de 25 veiligheidsregio’s tevreden over het verloop van de dag. Mensen hielden meestal goed afstand van elkaar. “Dit weekend, en ook vandaag op Koningsdag, zien we dat men zich bewust is van de anderhalve meter afstand en zich hier aan probeert te houden. Hopelijk zet dit zich voort”, aldus Bruls. “Dat het dit jaar anders was, is logisch: dat brengt deze crisis met zich mee. Zolang het coronavirus nog steeds slachtoffers maakt, moeten we voorzichtig blijven samen. Hopelijk vieren we volgend jaar Koningsdag weer met een mooi feest.”

719 boetes

Ook de politie keek terug op een rustige Koningsdag. Agenten in heel Nederland deelden het afgelopen weekeinde en op maandag in totaal 719 boetes uit. De meeste mensen hielden zich goed aan de coronamaatregelen. Bij verkeerslichten ontstonden soms opstoppingen van fietsers, waardoor de anderhalve meter tussenruimte niet in acht werd genomen. Ook motorrijders hielden zich niet altijd aan die richtlijn als bijvoorbeeld gezamenlijk werd getankt of ergens werd gestopt, aldus de politie.

Jongeren hielden zich ook niet altijd aan de richtlijnen. Zo maakten agenten op een aantal plekken verspreid over het land een einde aan feestjes in woningen of tuinen. In de meeste gevallen gaven mensen direct gehoor aan de aanwijzingen van de politie.

Op populaire plaatsen waren extra maatregelen genomen om de toestroom van mensen te ontmoedigen. Zo gold voor de grachten in het centrum van Amsterdam een vaarverbod. De Nederlandse Spoorwegen lieten weten dat gehoor was gegeven aan de oproep om op Koningsdag alleen met de trein te reizen als het echt noodzakelijk was. “Het is zelfs rustiger dan de afgelopen zondagen”, liet een woordvoerder weten.

Amsterdam

In Amsterdam, waar normaal gesproken op Koningsdag honderdduizenden mensen heen trekken, was het rustig en verliep de dag zonder grote problemen. In sommige parken en op sommige pleinen was het druk, maar volgens een woordvoerder was de drukte goed beheersbaar. Op de Noordermarkt in het centrum van de stad vond de politie het in de middag te druk worden. Vanuit de auto werd de mensen met een megafoon gevraagd verder uit elkaar te gaan zitten of naar een andere plek te gaan.

De digitale kleedjesmarkt werd een groot succes. ’s Ochtends had koningin Máxima met haar dochters Amalia, Alexia en Ariane in Paleis Huis ten Bosch de speciale site geopend. Aan het einde van de dag stonden zo’n 150.000 digitale kleedjes online. Zo konden mensen toch hun spulletjes verkopen. De verkopers konden een deel van hun opbrengst aan Stichting KiKa doneren voor onderzoek naar kinderkanker.

Veerkracht getoond

Ook de Bond van Oranjeverenigingen keek met een goed gevoel terug op de bijzondere viering van Koningsdag. Hoewel mensen zoveel mogelijk thuis moesten blijven, is de verjaardag van de koning met een Woningsdag op gepaste wijze toch gevierd. “Het was een bijzondere en historische dag”, zei voorzitter Pieter Verhoeve. “Hoewel er bij een aantal mensen verdriet en pijn is door het coronavirus en we al weken in een bijzondere situatie zitten, hebben we met elkaar toch veerkracht getoond door Koningsdag zo te vieren.”

Als burgemeester van Gouda stond Verhoeve maandagochtend op een leeg plein voor de opening van Koningsdag in zijn stad. “Er stonden alleen mensen in de rij bij de bakker voor een tompouce. Verder was het helemaal stil, dat was wel een hele rare gewaarwording. Maar het was mooi dat de koning het land op informele wijze heeft toegesproken. Dat zijn historische beelden. Het was hopelijk ook de laatste keer.”

Lees ook:

‘Lieve Alexander, wie had ooit gedacht dat ik jou op je verjaardag op deze manier zou feliciteren’

Vanwege de coronapandemie viert de koning zijn verjaardag maandag thuis in Paleis Huis ten Bosch. Hoe verloopt voor hem deze unieke en historische dag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden