’Koninginnedag was altijd zo vrolijk’

Na de aanslag werden bloemen en briefjes neergelegd. ( FOTO ANP) Beeld
Na de aanslag werden bloemen en briefjes neergelegd. ( FOTO ANP)

apeldoorn – - Op de dag dat Netty Martens 51 jaar geworden zou zijn, 2 januari dit jaar, keek haar zus Ria van der Stelt ’s avonds filmpjes van de aanslag. „Het komt misschien omdat ik er niet bij was, en er op deze manier toch even bij kan zijn. Om te zien dat ze werkelijk gereanimeerd is. Dat stelt gerust”, zegt Ria.

Marten van de Wier

Ze gaat wel vaker naar internetsite YouTube om de verwoestende gevolgen van de Suzuki van Kars T. nogmaals te zien, en nogmaals. „Maar ik weet dat ik dit niet in stand moet houden, dan heb ik geen leven.”

Vandaag is Van der Stelt in Apeldoorn bij de onthulling van het monument voor de slachtoffers van de daad van T. Ze gaat samen met haar man, vijf kinderen en de vriend van haar zus. „Ik heb hemel en aarde bewogen om mijn moeder mee te krijgen, maar dat is niet gelukt”, zegt Van der Stelt. „Ze kan het niet opbrengen. De dood van Netty is allesbepalend in haar leven. Soms zit ze uren achter elkaar te huilen. Mijn moeder is 89. Die heeft niet de veerkracht om dit te verwerken.”

Ook Wil Koenraat, secretaris van Tilburgse Drumband Prinses Juliana, is vandaag in Apeldoorn. De band voor verstandelijk beperkten zou vorig jaar optreden. De groep verloor vrijwilligster Marij Pijnenburg, vrouw van voorzitter en dirigent Aad Pijnenburg. „Bij mij is de klap een half jaar later pas gekomen”, vertelt Koenraat. „Ik moest veel regelen, misschien dat ik daardoor niet aan mezelf ben toegekomen. Mijn vriendin heeft me gestimuleerd toch eens met iemand te gaan praten.”

Hij stopt nu als secretaris. „Dat riep ik al een paar jaar, maar nu doe ik het echt. Misschien dat het drama wel onbewust die knoop heeft doorgehakt.”

Van de verstandelijk beperkte muzikanten kan de een zijn verdriet beter verwoorden dan de ander, vertelt Koenraat. „Dat maakt het voor hen extra moeilijk.” Een van de leden wil nog altijd niet dat er over het drama gepraat wordt in zijn omgeving.

Netty Martens was oranjefan, vertelt Van der Stelt. Daarom had ze een vriendin overgehaald vorig jaar te gaan kijken. „Dat hebben we van huis uit meegekregen: we zijn opgegroeid in Ommen, een gereformeerde streek, en erg koningsgezind”, vertelt Van der Stelt. „Koninginnedag was altijd vrolijk, zeker met mooi weer.”

Morgen zit ze weer voor de tv. „Maar Koninginnedag zal voor ons voortaan altijd omgeven zijn door een rouwrand.”

Het geeft enige troost dat haar zusje nu onderdeel is van de historie van haar geliefde Oranjehuis. „Op de begrafenis was een enorm bloemstuk van de koningin. Willem-Alexander en Máxima zijn bij ons thuis geweest. Daar heb ik veel aan gehad.”

Van der Stelt, die in de zorg werkt, pakte de draad op door extra diensten te draaien. „Dat leidde goed af”, zegt ze.

Ook Drumband Prinses Juliana stond redelijk snel weer op het podium. Volgens Koenraat is het streven, net als vroeger, om zoveel mogelijk plezier te maken. Wel hebben de blauwe hesjes, die veel figureerden op de foto’s van 30 april vorig jaar, plaats gemaakt voor rode. Deze Koninginnedag blijft de band thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden