Koningin no. 3 verzet zich tegen polygamie

door Sybilla Claus in Mbabane

Op de grote wereldaidsconferentie in Toronto was Swaziland deze week geen hot item. Toch staat dit landje met 1,1 miljoen inwoners op nummer 1 in de aids-toptien.

In Swaziland is 42,6 procent van de zwangeren besmet met het aidsvirus. In de leeftijdscategorie 15 tot 30 jaar zijn bovendien tweemaal zoveel vrouwen als mannen besmet, waarmee aids vooral een volksziekte voor vrouwen is. Onderzoek door Unicef in Swaziland wees bovendien uit dat het polygame huwelijk aids bevordert. Gehuwden lopen er meer risico op aids dan ongehuwden, en dit verschil wordt groter naarmate de leeftijd vordert.

Veel Afrikaanse mannen gebruiken liever geen condoom. Als hun echtgenote hierom vraagt, zullen zij dit interpreteren als bewijs van ontrouw. De meeste Swazi-mannen weigeren een verband te zien tussen hun polygame gedrag en de hoge aidscijfers.

Koning Mswati III geeft hun het slechte voorbeeld met zijn 13 vrouwen en talloze ’vriendinnetjes’. Zolang de koning doorgaat jaarlijks een nieuwe minderjarige maagd tot vrouw te nemen (of zelfs ontvoert zoals in 2002), zullen veel Swazi-mannen hem als rolmodel blijven volgen.

De derde echtgenote van Mswati, koningin LaMbikiza, roept in een interview met Trouw vrouwen op een huwelijk als tweede, derde of vierde vrouw te weigeren. Ook heel jong zijn vindt zij geen excuus: „Want zelfs als je pas 16 bent, heb je al hersens!”

Op de vraag hoe de koningin zich tegen aids beschermt, antwoordt zij: „Wie zijn huwelijk waardeert, gebruikt daarbuiten condooms. Je wilt toch ook niet dat minnaressen met baby’s opduiken.”

Op grond van de cijfers maken activisten in Swaziland zich grote zorgen. Unicef verwacht dat in 2010 15 procent van de bevolking bestaat uit aidswezen onder de vijftien jaar. „Aids neemt toe, maar de regering doet niets”, zegt Siphiwe Hlophe van Swapol, een organisatie van mensen met aids. Haar nieuwe campagne om getrouwde vrouwen op te roepen ’nee’ te zeggen tegen echtelijke seks zonder condoom lijkt vooralsnog te hoog gegrepen.

Mswati is onlangs bij de Thaise koning Bhumibol op visite geweest. Op die reis werd hij vergezeld door de aanstaande nummer veertien: zoals de gewoonte is, zal hij haar pas huwen als zij zwanger is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden