Koningin naar de geboorteplaats van Confucius

Koningin Beatrix en prins Claus zijn gisteren naar de plek gereisd die de Chinezen als hun specifieke heiligdom beschouwen: de geboorteplaats van wijsgeer Confucius, oftewel meester Kong, die 2500 jaar geleden leefde, maar wiens denkbeelden in China nog steeds van invloed zijn.

Fred Lammers

Dat het koningspaar de tocht naar deze plek wilde ondernemen, wordt in China gewaardeerd. Zelden bezoekt een buitenlands staatshoofd Qufu. De Chinese pers was er dan ook massaal op afgekomen.

Makkelijk bereikbaar is Qufu niet. Er gaat een hobbelige weg naar toe en het enige vliegveld in de buurt is militair.

Daar mocht het regeringsvliegtuig, waarmee het koninklijk gezelschap door China reist, niet landen. En dus reisden koningin en prins gisteren in een militair toestel.

Tijdens de autorit van het vliegveld naar Qufu stond in de dorpjes en communes langs de route de bevolking keurig opgesteld. Het werd niet duidelijk of dat uit vrije wil was, of verplicht. Veel meer dan voorbijrazende, geblindeerde auto's zagen ze niet.

De moeite van het koninklijk paar werd wel beloond. In de voormalige residentie van de familie Kong zijn vele prachtige tempels te bewonderen. Bovendien werd het gezelschap op een show vergast, waarin iets afstraalde van de vorstelijke leefwijze van de familie Kong. Tot 1948 woonde deze familie, wier stamboom teruggaat tot vijf eeuwen voor Christus, hier. Toen vluchtten ze naar Taiwan. Daar wonen ze nog.

Hun rijke bezittingen werden door het Mao-regime verbeurd verklaard. De contacten zijn inmiddels dusdanig verbeterd dat één van hen zonder vrees als gids kon optreden voor het koninklijk paar.

Koningin en prins hadden zich overigens goed voorbereid, onder leiding van de Leidse sinoloog Erik Zürcher. Deze reist ook mee om koningin en prins op elk gewenst moment tekst en uitleg te geven.

Dat deed hij ook in het Stele Woud waar de graftombe van Confucius staat. Of Confucius er echt ligt begraven? Professor Zürcher vertelde dat Rode Gardisten de toegang tot de tombe hebben verbroken. Deze zou echter niet zijn geopend. Met de klemtoon op 'zou'.

De dag begon gisteren met een bezoek aan de Lama-tempel in Peking. Koningin en prins werden er gehuld in lange witte zijden shawls en rondgeleid door de hoofdlama, de heer Tubudan. Deze Tibetaanse boeddhistische tempel dateert uit 1694. Opmerkelijk genoeg werd deze tempel onder het Mao-bewind gedoogd. De huidige kloosterlingen zijn trouwe aanhangers van de in China omstreden Dalai Lama en dienen de Chinese regering tot bewijs dat ze niet alle tegenstanders de mond snoert.

Prins Willem-Alexander bezocht gistermorgen de Chinese muur en zette er na aankomst zo de pas in dat de fotografen hem niet konden bijbenen.

Gisteravond vertrok het gezelschap naar Shanghai, waar koningin en prins twee dagen zullen blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden