Koningin mag niet op fiets

Dat Nederlandse prinsjes met propjes en elastiekjes op fotografen mikten en prins Willem-Alexander tijdens een bezoek aan Delfzijl met zijn vinger naar zijn voorhoofd wees en daarbij ook weer mensen met camera's op het oog had is iets uit een grijs verleden.

Alexander schopt ook geen bal meer tegen een van de spelers van het Nederlandse elftal tijdens een vriendschappelijk ontmoeting in het park van Soestdijk. In Ierland moest de pers van Alexander 'oprotten'. Die bewoordingen komen nu niet meer over zijn lippen. De prinsjes van toen zijn keurige heertjes geworden. Daarom moeten die donkere bladzijden niet meer worden opgerakeld vindt de Rijksvoorlichtingsdienst.

Koningin Beatrix op de fiets is eveneens een beeld waar ons staatshoofd niet zo gelukkig meer mee is. Zij vertoont zich liever hoog te paard gezeten of in de Gouden Koets aan den volke. Een fiets is te burgerlijk voor de majesteit.

Die conlusie moet worden getrokken uit de manier waarop Rijksvoorlichtingsdienst en hofhouding hebben gereageerd op de vanavond uit te zenden eerste aflevering van een nieuwe televisieserie van Gert Jan Dröge. Zij hebben de uitzending verboden.

In de aflevering die de koninklijke toorn heeft gewekt wordt het thema 'Doe maar gewoon' bij de kop genomen. Dröge heeft daarvoor ook zes gefilmde fragmenten uit de recente Oranjehistorie gebruikt. Daarbij geen tot dusverre in de filmkluizen van de omroep bewaarde nooit vertoonde beelden. Avro-programmadirecteur Boudewijn Klap meldt dat de bewuste fragmenten al diverse keren op de televisie te zien geweest. Waar het om draait is de context waarin ze nu zijn geplaatst.

Volgens al jaren geldende voorschriften moeten programma's waarin gebruik wordt gemaakt van materiaal waarop de Oranjefamilie figureert altijd aan de RVD worden voorgelegd.

De komende dagen zullen hof en RVD het geheel nog eens uitvoerig bestuderen. Uiterlijk donderdag zal de Avro uitsluitsel krijgen of uitzenden ervan alsnog of in gewijzigde vorm wordt toegestaan.

De Avro wil geen ruzie met de koningin en heeft zich uiterst teleurgesteld en niet begrijpend bij het verbod neergelegd. Vanavond wordt nu een oude Dröge-aflevering vertoond.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden