Koningin in Makkum

MAKKUM (ANP) - Koningin Beatrix is woensdagochtend aangekomen in Makkum, waar ze met haar familie een deel van de Koninginnedagviering bijwoont. Later op de dag gaat ze naar Franeker.

Commissaris van de Koningin in de provincie Friesland Ed Nijpels en burgemeester van Wûnseradiel Theunis Piersma wachtten de vorstin en aanhang op.

Een kleine vissersvloot is te zien, activiteiten als fuiken drogen en netten boeten op de kade, het ontwerpen van een stripverhaal met ene Hotze Klots in de hoofdrol. Zorgboederijen krijgen de aandacht, de eeuwige verwarring over de naam van het dorpje Zurich aan de Waddenzee, de roeisport, beachvolleybal, het schaatsten (en klunen).

Muziek en spelen

Makkumers laten zich horen in het shantykoor De Skumkoppen, zeerover Grutte Pier en Menno Simons, de voorman van de Wederdopers of Doopsgezinden, herleven en de jeugd knutselt een klompje om mee te klompke-silen.

Muziekkorpsen luisteren het geheel op, er wordt ge-ringskeltert (via een baan met skelters moet een ring uit een schapenbek geprikt worden) en verschillende teams dagen elkaar uit op het gebied van survival.

Een dertienkoppige salsaband, met verschillende leden uit Makkum, vrolijkt de dag op met Zuid-Amerikaanse muziek, er is 'Fries dammen' , de scouting doet van zich spreken. Er is een playbackshow voor kinderen, jeu des boules, een koor en een combinatie van twee spelen: Kuipje Steken en Sla Jut op 'e kop, waarbij het in alle gevallen aankomt op behendigheid en kracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden