Koningin en prins op staatsbezoek in Hongarije

BOEDAPEST - Koningin Beatrix en Prins Claus beginnen vandaag aan een staatsbezoek aan Hongarije van tweeëneenhalve dag.

JAMES KLIPHUIS

Behalve voor de gebruikelijke programma-onderdelen (kranslegging en galadiner, gesprekken met president Arpád Göncz, premier Gyula Horn en parlementsvoorzitter Zoltan Gál) is tijd ingeruimd voor enkele 'themadiscussies'. Zo is er een lunch gepland met deskundigen over de actuele stand van zaken bij de economische hervormingen in het voormalige Oostblokland. Het minderhedenbeleid in Hongarije is het onderwerp van een groepsgesprek waaraan onder anderen deel wordt genomen door de voor minderheden verantwoordelijke staatssecretaris en de voorzitter van het zigeunerparlement. Verder brengt het koninklijk gezelschap een bezoek aan het Agrarisch Onderzoekscentrum van de Hongaarse Academie van Wetenschappen in Martonvásár en aan de vermaarde Ferenc Liszt Muziekacademie in Boedapest.

De zogeheten 'contraprestatie' tijdens de tweede dag van het staatsbezoek bestaat uit een door het koninklijk paar aangeboden concert in de Hongaarse Staatsopera, verzorgd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Sir Rimon Rattle met medewerking van de mezzosopraan Jard van Nes.

Het is de tweede keer dat koningin Beatrix Hongarije bezoekt; de eerste keer (in 1986, enkele jaren vóór de val van het communisme) betrof het een werkbezoek dat de veranderende relatie markeerde met een land dat weliswaar nog door een communistisch bewind onder leiding van János Kádár werd bestuurd, maar dat zich toch al een zekere mate van keuzevrijheid had weten te verwerven.

De bilaterale relatie tussen Boedapest en Den Haag geldt tegenwoordig als 'evenwichtig' en probleemloos. Het wordt in Hongarije op prijs gesteld dat Nederland zich steeds heeft uitgesproken vóór een vlotte toetreding van de Midden-Europese landen tot de Europese Unie en de Navo. Dat premier Kok in dit verband onlangs in de Hongaarse pers verklaarde dat hij in de goede wederzijdse betrekkingen geen reden zag om voor Boedapest een voorkeursbehandeling na te streven aangaande een snelle toetreding is in Hongarije met begrip opgenomen.

Parallel aan het staatsbezoek brengt een 'zware' delegatie uit het Nederlandse zakenleven een bezoek aan Hongarije onder leiding van staatssecretaris A. Dok-van Weele van buitenlandse handel. Nederlandse bedrijven zijn al geruime tijd actief in Hongarije: op de lijst van Hongarije's belangrijke handelspartners neemt Nederland de achtste plaats in. De Hongaarse export naar Nederland is na een tijdelijke inzinking weer gaan groeien en vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van bijna een half miljard dollar. De waarde van de Hongaarse invoer lag daar in 1995 op 530 miljard dollar net even boven. In Hongarije zijn meer dan 400 Nederlands-Hongaarse joint-ventures werkzaam. Eind vorig jaar beliepen de Nederlandse investeringen meer dan 1,2 miljard gulden. Naast banken en multinationals zijn in Hongarije veel adviesbureau's actief en middelgrote bedrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden