Koningin Elizabeth II viert negentigste verjaardag met bescheiden feestje

Koningin Elizabeth bij de 500ste verjaardag van de Britse Postal Service, 20 april 2016. Beeld afp
Koningin Elizabeth bij de 500ste verjaardag van de Britse Postal Service, 20 april 2016.Beeld afp

Ze schudde twaalf Amerikaanse presidenten de hand, heeft inmiddels vier achterkleinkinderen en is de langst zittende Britse monarch ooit. Koningin Elizabeth viert vandaag haar negentigste verjaardag.

Het feestje wordt vandaag vrij bescheiden gevierd, met vanavond een diner in Windsor Castle, georganiseerd door haar oudste zoon en troonopvolger Charles. Pas in juni zal het feest echt losbarsten, als het straatfeest ter ere van haar verjaardag wordt gevierd. Daar worden tienduizend gasten verwacht.

Het was eigenlijk helemaal niet de bedoeling dat Elizabeth koningin zou worden. Haar vader, koning George VI, werd koning toen zijn oudere broer afstand deed van de troon om te trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Wallis Simpson. Elizabeth volgde haar vader op in 1952.

De kroning van koningin Elizabeth in 1953 Beeld epa
De kroning van koningin Elizabeth in 1953Beeld epa

In 2012 vierde de koningin haar diamanten jubileum, zestig jaar zat ze op de troon. In september 2015 haalde ze koningin Victoria in als langst regerende Britse vorst.

Koningin Elizabeth met haar familie op het bordes, bij de laatste dag van de viering van haar 60-jarig jubileum op de troon in 2012. Beeld epa
Koningin Elizabeth met haar familie op het bordes, bij de laatste dag van de viering van haar 60-jarig jubileum op de troon in 2012.Beeld epa

De Britten zijn dol op hun koningin. Zo heeft, volgens onderzoek, 84 procent van de Britten wel eens gedroomd dat de koningin bij hen op de thee kwam.

Vandaag wordt uitgebreid stilgestaan bij haar verjaardag. De Britse zender BBC zendt vanavond een documentaire over de vorstin uit, met nooit eerder vertoonde beelden. De Amerikaanse fotografe Annie Leibowitz fotografeerde de koningin met haar jongste kleinkinderen en achterkleinkinderen.

Koningin Elizabeth met achterkleinkinderen en jongste kleinkinderen. Beeld epa
Koningin Elizabeth met achterkleinkinderen en jongste kleinkinderen.Beeld epa

Hoewel Elizabeth sommige taken overlaat aan haar opvolgers, weet ze nog van geen stoppen. Het is algemeen bekend dat ze koningin wil blijven tot ze er bij neervalt.

Elizabeth keek uit naar de festiviteiten rondom haar verjaardag. Zo zei ze in haar kersttoespraak vorig jaar: "Ik kijk uit naar een druk 2016, hoewel ik gewaarschuwd ben dat er meerdere keren 'Happy Birthday' voor me gezongen zal worden."

Koningin Elizabeth met haar troonopvolgers Prins Charles (uiterst links), Prins William (uiterst rechts) en Prins George. Beeld epa
Koningin Elizabeth met haar troonopvolgers Prins Charles (uiterst links), Prins William (uiterst rechts) en Prins George.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden