Koningin: Dissident moet mening kunnen zeggen

Koningin Beatrix poseerde gisteravond temidden van figuren uit het tijdperk van de Culturele Revolutie. Het betrof dansers van het Chinees Nationaal Ballet, die de tijd lieten herleven waaraan veel Chinezen geen goede herinneringen hebben, maar toch koesteren als het ontstaan van hun vernieuwde natie.

Fred Lammers

In China bedanken hoge gasten de uitvoerenden persoonlijk. Zo stond de koningin na afloop op het podium met de rode vlag van de revolutie op de achtergrond.

Dat de koningin maandag geen tafelspeech hoefde houden, noemde zij gistermiddag in een informele ontmoeting met de meereizende journalisten wel zo rustig. Zij ging ook in op haar onderhoud met president Zemin. Het was een zeer open gesprek waarbij zij alle punten op haar lijstje aan de orde had kunnen stellen. Ze noemde het een pluspunt dat de president Engels, Duits en Frans spreekt.

Koningin Beatrix treft een ander China aan dan tijdens haar vorige bezoek, in 1977. Toen werd zij op slogans getrakteerd. Nu zijn de mensen volgens haar opener geworden en het land dynamischer.

De koningin heeft niet overwogen het staatsbezoek vanwege politieke ontwikkelingen af te zeggen. Voor zo'n stap moet er iets heel dramatisch gebeuren, vindt ze. Van de oproep van dissidenten alleen naar China te gaan als de burgerrechten aan de orde konden worden gesteld, heeft ze goed kennisgenomen. Haar opvatting is, zonder met een omlijnde mening te komen, dat het gerechtvaardigd is dat dissidenten voor hun standpunt uitkomen. Iedereen heeft echter een eigen verantwoordelijkheid en de hare is de relatie met China goed te houden.

In het programma heeft de koningin persoonlijke interesses doorgevoerd. Maar zo maar door de stad wandelen is uitgesloten. Prins Claus had, evenals in 1977, geprobeerd toestemming te krijgen om door Peking te fietsen. ,,Dat hadden wij vanmorgen samen willen doen'', zei prins Willem-Alexander. Of dat gebonden zijn in haar doen en laten geen te zware belasting wordt? Het zou heerlijk zijn eens iets te kunnen doen zonder pers en fotografen, vond de koningin. Maar je leert er mee leven. ,,Ho ho, geen gekke dingen zeggen'', interrumpeerde Willem-Alexander.

De prins van Oranje had gisteren de gelegenheid zich te profileren als de prins van het watermanagement. In een rede tijdens een Chinees-Nederlands seminar over waterbeheer wees hij erop dat recente rampen en bijna-rampen ons er met de neus op hebben gedrukt dat we ons ten onrechte ruimte hebben toegeëigend die de rivieren toebehoort.

,,Lang ging dat goed. Maar nu merken we dat er een eind komt aan wat je met onze technologie kan doen. Om nieuwe rampen te voorkomen moeten we de rivieren de ruimte die we ze hebben ontnomen teruggeven. Soms moeten we gebouwen afbreken en de landbouwgronden weer onder water laten lopen.''

Nederland wil zijn kennis op dat gebied graag delen met China. En dat past in het streven van de missie die in China orders in de wacht probeert te slepen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden