Koningin benoemt Van der Laan

Eberhard van der Laan. (Nederlandse Freelancers)

Koningin Beatrix heeft de Amsterdamse advocaat Eberhard van der Laan vrijdag benoemd tot minister voor Wonen, Wijken en Integratie. Van der Laan volgt Ella Vogelaar op, die donderdag opstapte nadat de PvdA-partijleiding het vertrouwen in haar had opgezegd.

Beatrix had Vogelaar eerder op de ochtend „op de meest eervolle wijze" ontslag verleend. De vorstin deed dat „onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten" die ze heeft bewezen, aldus de RVD.

Fractievoorzitter Manon van der Garde van de Amsterdamse PvdA noemde Van der Laan in een reactie op zijn voordracht als opvolger van Vogelaar een "doorpakker". "Hij kan dingen afmaken. Hij is enorm goed.”

Zware tijden
Ella Vogelaar besloot gisteravond af te treden nadat de PvdA-top het vertrouwen in haar had opgezegd. PvdA-minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst noemde het aftreden van Vogelaar een persoonlijk drama. „Wij waren het bijna over alles eens”, zei ze vlak voor het begin van de wekelijkse ministerraad.

Voor Jacqueline Cramer, Vogelaars directe collega op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en ook een PvdA'ster, kwam het vertrek van Vogelaar onverwacht. „Als zij dat zegt, dan is dat zo”, zei PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos, die verder niets kwijt wilde over de zaak.

Ter Horst zei niet te verwachten dat met de komst van een nieuwe minister het beleid over de minderheden zal verharden. Net als haar PvdA-collega Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) noemde zij het aftreden onvermijdelijk.

De Antilliaanse minister-president Emily de Jongh-Elhage betreurt het vertrek van Vogelaar. „Ik heb haar leren kennen als een hardwerkende vrouw met het hart op de juiste plekH, aldus de Antilliaanse premier in een reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden