Koningin begint bezoek op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Koningin Beatrix is maandagochtend officieel begonnen aan haar bezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. De Arubaanse gouverneur Refunjol en minister-president Oduber verwelkomden rond tien uur (lokale tijd) de koningin op Aruba.

De koningin is al sinds zaterdag op het eiland. Ze gebruikte de tijd om zich voor te bereiden op het bezoek dat in totaal elf dagen duurt en waarin ze, naast Aruba, alle eilanden van de Nederlandse Antillen aandoet. Minister Atzo Nicolaï (Koninkrijksrelaties) vergezelt de koningin.

Maandag bezoekt de koningin een kunstexpositie, een school, een bedrijf waar aloëplanten worden gekweekt en een recreatiepark waar ze samen met Johan Cruijff een sportveld opent. Bij de opening van dit Cruyff Court is ook staatssecretaris van Sport Clémence Ross-Van Dorp aanwezig.

Genegenheid

Aruba toonde zich de afgelopen dagen zeer koningsgezind, met over het hele eiland Nederlandse vlaggen, welkomstdoeken en speciale krantenuitgaven. Veel winkels hebben Hollandse vlaggetjes opgehangen. De genegenheid die de Arubanen tonen aan de koningin is wederzijds. De koningin komt graag op het Antilliaanse deel van het Koninkrijk, zo heeft ze bij diverse gelegenheden gezegd.

Niettemin is er in de dagen voorafgaand aan het bezoek van diverse kanten kritiek geuit op het programma, dat een grote nadruk legt op onderwijs, cultuur en sport. De Antillaanse eilanden zijn momenteel in druk overleg met Nederland over de ontmanteling van de staatkundige structuur. Hierin blijven alle eilanden binnen het Koninkrijk; Bonaire, Saba en Sint Eustatius als bijzondere gemeente en Curaçao en Sint Maarten krijgen een status aparte, net als Aruba die al heeft sinds 1986.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden