Koningin Beatrix opent in Middelburg 'In naam van Oranje'

MIDDELBURG (ANP) - Koningin Beatrix opent op 2 mei in het Zeeuws Museum in Middelburg een grote tentoonstelling over zes wandtapijten die de provincie Zeeland een kleine 400 jaar geleden aan haar familie te leen gaf.

Het gaat om vijf wandtapijten met een op Zeeuwse wateren gevoerde slag uit de Tachtigjarige Oorlog en een doek met een portret van Willem van Oranje, in wiens naam die slagen plaatshadden.

De doeken moesten destijds het logement van de toenmalige Prins van Oranje in de abdij van Middelburg verfraaien. In die abdij is nu ook het museum gevestigd. Willem van Oranje verbleef overigens zelf nooit in de abdij, zijn zoon Maurits was de eerste Prins van Oranje die het logement gebruikte.

Het museum heeft de zes tapijten in bruikleen van de provincie. Ze waren al eerder voor het publiek te zien, maar nu ook het laatste doek bijna gerestaureerd is, vindt het museum het tijd voor een uitgebreide expositie over de geschiedenis en de restauratie van de doeken. 'In naam van Oranje - een Camer Tapijten', is de titel. Behalve die kamer met tapijten zijn er nog zes zalen aan de doeken en hun verhaal gewijd. De doeken werden tussen 1591 en 1604 geweven, naar ontwerpen van Hendrick Vroom en de in zijn tijd zeer beroemde Carel van Mander. De restauratie van de doeken heeft bijna veertig jaar in beslag genomen. Ze werden onder handen genomen in de Werkplaats tot Herstel van Antiek Textiel in Haarlem. De tentoonstelling loopt tot en met 5 september.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden