Koning Willem-Alexander spreekt verdriet uit over brexit

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen aan in Londen op Horse Guards Parade voor de welkomstceremonie in aanwezigheid van Koningin Elizabeth, De prins van Wales Charles en hertogin van Cornwall Camilla Beeld ANP
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima komen aan in Londen op Horse Guards Parade voor de welkomstceremonie in aanwezigheid van Koningin Elizabeth, De prins van Wales Charles en hertogin van Cornwall CamillaBeeld ANP

In een toespraak tegen Engelse parlementariërs sprak Koning Willem-Alexander zojuist tijdens een tweedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk onomwonden zijn teleurstelling uit over brexit. 

“Het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Het doet ons oprecht verdriet een nabije partner uit de Unie te zien vertrekken. Maar vanzelfsprekend respecteren wij volledig Uw soevereine keuze.”

Willem-Alexander memoreerde hoe 45 jaar geleden de uitstekende relatie tussen Nederland en Engeland een extra dimensie kreeg toen het Verenigd Koninkrijk toetrad tot de Europese Economische Gemeenschap, voorloper van de EU. “De bundeling van krachten binnen de EU heeft veel goeds gebracht”, aldus de koning. “Kritiek is zeker gerechtvaardigd, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor de successen. Anders dan vroegere generaties is de meerderheid van de Britten en de Nederlanders opgegroeid in een vreedzaam Europa waarin welvaart en vrijheid terrein hebben gewonnen.”

Het is overigens niet de eerste keer dat de koning voorstander van de Europese Unie blijkt te zijn en hij verkondigt daarmee ook het standpunt van de Nederlandse regering. Dat bleek ook uit zijn verdere woorden: “Het is uitermate complex om alle consequenties van brexit te overzien en om tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing te komen op basis van de geldende Verdragen en binnen de tijd die beschikbaar is. Alle betrokken partijen werken er hard aan dit alles in goede banen te leiden. Wij zien hoezeer dit de gemoederen bezighoudt.”

Onwrikbare realiteit

De koning benadrukte uitgebreid de eeuwenoude banden tussen de twee landen. “Onder dit alles ligt echter een onwrikbare realiteit. Die realiteit is dat onze band altijd blijft bestaan. Hoe hoog de golven met schuimkoppen ook gaan.”

brexit is dan ook geen afscheid, stelde de koning “Onze hechte, historische relatie blijft bestaan, zij het op een andere grondslag.” Ook de huidige zorgen over de brexit van de bijna 50.000 mensen met de Britse nationaliteit die in Nederland wonen en de 150.000 mensen met de Nederlandse nationaliteit in het Verenigd Koninkrijk werden genoemd.

“Zij bewijzen elke dag hoe goed Britten en Nederlanders matchen. Deze mensen verkeren in onzekerheid over hun toekomstige positie. Ik begrijp heel goed hun gevoelens in deze lastige situatie en vertrouw erop dat aan die onzekerheid in hun persoonlijk leven een einde zal komen.”

Mensen hebben behoefte aan houvast, vervolgde de koning. “En die behoefte neemt toe in deze tijd van internationale onbestendigheid en grilligheid. Ook hier in het Verenigd Koninkrijk zien mensen dat tegenstellingen in de wereld zich verharden en dat het extreme het nieuwe normaal is geworden. Om in zo’n onzekere wereld enige mate van controle te behouden, is samenwerking met gelijkgezinde partners in Europa en daarbuiten essentieel. Het Koninkrijk der Nederlanden gelooft in die samenwerking en acht de actieve inbreng van het Verenigd Koninkrijk onmisbaar."

Kranslegging

De koning sprak aan het einde van de middag in het Britse parlement. 's Ochtends ontmoette hij Nederlandse inwoners van het Verenigd Koninkrijk in de residentie van de Nederlandse ambassadeur, waar het koningspaar ook slaapt. Daarop volgde de welkomstceremonie op Horse Guards Parade. Lunch in Buckingham Palace met koningin Elizabeth II en onder meer een kranslegging in Westminster Abbey bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Na de toespraak vertrok de koning naar Clarence House, waar kroonprins Charles en zijn vrouw Camilla wonen, voor de thee. Vanavond volgt het staatsbanket met veel leden van de Britse koninklijke familie en andere genodigden. Morgen spreken de koning en koningin Máxima onder andere nog premier Theresa May.

Lees ook:

Kingdom en koninkrijk: zoek de zes verschillen

Koning Willem-Alexander (51) en koningin Máxima (47) brengen een staatsbezoek aan koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk (92). Lijkt ons koninkrijk op dat van de Britten? Twee kenners zien zes verschillen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden