UPDATE

Koning: 'We moeten ons niet door angst laten regeren'

Beeld ANP

Dat basisschoolleraren salarisverhogingen krijgen, de verpleegzorg extra geld krijgt en de economie groeit, was al bekend. Koning Willem-Alexander richtte zijn aandacht in de Troonrede vanmiddag voornamelijk op verbondenheid, zowel nationaal als internationaal.

De Koning begon zijn rede met een steunbetuiging aan de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. "Wij allen leven intens mee. Juist in deze moeilijke omstandigheden wordt de onderlinge verbondenheid in het Koninkrijk zichtbaar", zei hij. "De regering zal doen wat in haar vermogen ligt om de acute nood te lenigen. Het Caribisch deel van het Koninkrijk staat er bij de wederopbouw niet alleen voor."

De koning richtte daarnaast zijn aandacht op de 'spanningen elders in de wereld', en benoemde specifiek de terroristische aanslagen in landen om Nederland heen. "Plekken die bijna iedereen kent, kunnen zomaar veranderen in plaatsen van angst, verdriet en menselijk leed: de Promenade des Anglais, Westminster Bridge, de Ramblas. Toch moeten wij ons niet door angst laten regeren. Het beste antwoord op terrorisme is dat we vasthouden aan onze manier van leven."

De betrokken veiligheidsdiensten zijn volgens zijn woorden zeer alert en doen er alles aan om aanslagen te voorkomen. "Bestrijden van radicalisering vraagt zowel om preventieve als repressieve acties, van aandacht op scholen tot intrekken van het Nederlanderschap", zei hij. "De kracht van onze manier van leven is dat ieder mens, ongeacht afkomst of overtuiging, in Nederland zichzelf kan zijn binnen de gedeelde waarden van de rechtsstaat." 

Om enkele urgente knelpunten aan te kunnen pakken, kondigde de Koning aan dat er extra geld naar veiligheid en terrorismebestrijding gaat. "De inlichtingendiensten worden in staat gesteld meer personeel te werven. De Koninklijke Marechaussee krijgt middelen om de grensbewaking te versterken. Om de toenemende risico's en dreigingen in de digitale wereld beter het hoofd te kunnen bieden, komt er extra geld om op te treden tegen cyberspionage, cybersabotage en cybercriminaliteit."

Nederlandse economie

De Miljoenennota was al uitgelekt, en dus was het geen verrassing dat de Koning zijn pijlen vanmiddag deels richtte op de groeiende economie. "Kijkend naar Nederland zien we aan het einde van deze kabinetsperiode veel positieve ontwikkelingen. Meer mensen hebben een baan. Meer mensen kopen een huis. Ondernemers investeren meer. En we zien na moeilijke jaren weer een bloeiende economie en een gezonde schatkist." 

Hoewel de economie groeit, benadrukte de Koning dat niet iedereen daar voldoende van merkt in het dagelijks leven. "Er zijn nog steeds mensen die moeite hebben om iedere maand de huur te betalen en rond te komen of die zich zorgen maken over hun baanzekerheid. De regering heeft ervoor gezorgd dat alle groepen, ook sociale minima en ouderen, in 2018 in ieder geval hun koopkracht behouden."

De koning erkende daarnaast dat de troonrede weinig nieuws kon bevatten omdat er wordt onderhandeld over een nieuw kabinet. Het demissionaire kabinet moet in zijn nadagen terughoudend zijn, maar de Koning benadrukte dat er wel extra geld uit wordt getrokken voor verpleeghuizen, basisschoolleerkrachten en veiligheid. "Voor de regering ligt er een permanente opdracht om te werken aan groei en een beter leven voor iedereen die in ons land woont."

Hij stipte ook het (inter)nationale belang van het klimaatakkoord van Parijs aan, dat Nederland 'onverkort' uitvoert. In dat kader greep de Koning ook terug op de gaswinning in Groningen, die "met meer dan de helft is gereduceerd". Maar er is meer nodig, zei hij. "Een schadefonds en een nieuw schadeprotocol zijn in voorbereiding. De regering realiseert zich dat de grote zorgen van de mensen die wonen in het aardbevingsgebied in Groningen niet zomaar zijn weggenomen."

Tot slot sloot hij af met een verwijzing naar de nog te vormen regering: "Nederland is een coalitieland. Door samenwerking is in de achter ons liggende periode veel bereikt en er is veel om op verder te bouwen. U hebt daarin als volksvertegenwoordigers een bijzondere verantwoordelijkheid. U mag zich gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden."

Lees meer over Prinsjesdag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden