Update

Koning viert ondanks kou 'warmste Koningsdag ooit' in Zwolle

De koninklijke familie in Zwolle voor het vieren van Koningsdag. Beeld anp
De koninklijke familie in Zwolle voor het vieren van Koningsdag.Beeld anp

Ook al was het koud en winderig, de Oranjefans in Zwolle lieten zich niet uit het veld slaan. Vrolijk uitgedoste mensen trotseerden het barre weer in de hoop een glimp op te vangen van de koninklijke familie.

Om half acht in de ochtend is er nog geen oranje te zien. Wel blauw. Politieagent Jan Rinsen (58) is speciaal uit Zeeland gekomen. Koningsdag is voor hem geen vrije dag. In uniform staat hij al gereed langs de route die de koninklijke gasten straks zullen afleggen. "Maar dat doe ik graag hoor, voor Máxima." Nee, niet alleen omdat ze zo'n mooie vrouw is. "Ze is óók een leuke vrouw. Hoe ze Willem-Alexander, die toch altijd een beetje strak was, losser heeft gekregen. Mooi vind ik dat.. Ik hoop alleen dat ze niet verregenen."

Een paar uur later blijkt het met het weer nogal mee te vallen. Het is koud, maar van de voorspelde sneeuw-, hagel- en regenbuien geen enkel spoor. Tien minuten voordat de bus met aan boord de koninklijke familie aankomt, laten zelfs enkele zonnestralen zich voorzichtig zien.

Koning Willem-Alexander begroet Oranjefans in Zwolle. Beeld getty
Koning Willem-Alexander begroet Oranjefans in Zwolle.Beeld getty

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle veegt op dat moment nog een laatste keer zijn pak schoon en stelt zich met commissaris van de koning Ank Bijleveld-Schouten op bij de Nieuwe Havenbrug. Hier zullen koning Willem-Alexander en zijn gezelschap hun tocht door de binnenstad van Zwolle beginnen.

Aan de andere kant van de stadsgracht staan de tweelingzusjes Anneleen en Carolien van der Leen (18) en hun nichtje Maaike Ruiter (14) in spanning te wachten. Ze zijn vandaag naar Zwolle gekomen 'om de perfecte selfie te maken'. "Het liefst met de koning. En dan niet zo'n standaard foto. Het zou leuk zijn als hij een gekke bek trekt, dat deed prins Maurits twee jaar geleden in Amstelveen ook." Al jaren lopen ze Konings- en Koninginnedag af. "Wat er zo leuk aan is? De sfeer, dat je gezellig een praatje maakt met onbekenden." En de koning natuurlijk. "Het is de enige dag in het jaar dat we Willem-Alexander kunnen zien. In het echt dan."

"Daar is-ie." Gejuich barst los.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Intiemer
Het moest allemaal wat intiemer dit jaar, na de wat afstandelijke Koningsdag vorig jaar in Dordrecht. Dat is gelukt. Het publiek kan de royals op de meeste plekken prima zien. En aanraken. De koning schudt handen, maakt een praatje, wuift, werpt de plastic gekroonde hoofden op zijn minst een glimlach toe. En hij hapt. Geen koek weliswaar, maar een aspergesoepje. Vooral prins Constantijn smult op de Grote Markt van het door meesterkok Jonnie Boer klaargemaakte gerechtje.

Een hand, een lach, een praatje en weer verder. Op het Rodetorenplein moet worden gesport. Prinses Laurentien waagt zich op haar hakken in het zand voor een potje beachvolleybal, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane houden een voetbal hoog en prinses Marilene gooit een driepunter op het basketbalveld. Koning Willem-Alexander begeeft zich liever niet op glad ijs. "Volgende keer", klinkt het vriendelijk als hij een paar schaatsen krijgt aangeboden.

'Zwolle, je bent een einde stad'
Bij het eindpunt van de route, die iets langer dan de geplande twee uur heeft geduurd, gaan zijn voeten wel van de grond. Niet alleen die van hem trouwens. Als de Zwolse rapper Typhoon zijn lied 'Zandloper' ten gehore brengt, gaan op het Broerenkerkplein alle voeten - en handen - in de lucht.

Als iedereen is uitgesprongen, is het woord aan koning Willem-Alexander, die met een verwijzing naar Van Kooten & De Bie bedankt voor de 'warmste Koningsdag ooit': "Zwolle, zonder dollen, je bent een einde stad! En dat zeg ik vanuit de bodem van mijn hart."

Intussen zijn Anneleen, Carolien en Maaike de koning te rijk. Ze strikten prins Floris, zijn echtgenoot Aimée en opnieuw prins Maurits voor een selfie. "Heerlijk, onze Koningsdag is geslaagd." Een foto met Willem-Alexander zat er niet in. "Maar hij heeft wel onze hand geschud én hij vroeg of we zusjes waren. Wat een aardige man!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden