Koning: Verbonden met de Fransen

Willem-Alexander refereert aan aanslagen in Frankrijk en stelt ook Europese vluchtelingencrisis aan de orde

Met de oproep dat Nederland gelooft in de waarden van 'vrijheid, gelijkheid en broederschap' wilde koning Willem-Alexander gisteravond de Franse president Hollande een hart onder de riem steken. Tijdens het staatsbanket in het Palace de l'Elysée zei hij trots te zijn op 'onze Europese cultuur in al haar verscheidenheid en op onze manier van leven'.

Aan het eind van de eerste dag van het staatsbezoek aan Frankrijk, keek de koning terug op de aanslagen die het land in januari en november vorig jaar zo hard troffen. Ook Nederland was volgens hem diep geraakt. "Daarom deelden wij in uw verdriet en in uw boosheid om deze aanvallen op de vrije, open samenleving."

Aan de andere kant wees Willem-Alexander op de plicht 'eerlijk naar onszelf te kijken'. Op klemmende problemen zoals de toestroom van vluchtelingen is nog geen goed antwoord. De koning stelde dat vrijheid niet mag vervallen in 'onverschilligheid voor het lot van medeburgers met minder kansen'.

Willem-Alexander, die duidelijk op hartelijke voet staat met Hollande, prees zijn gastheer voor de wijze waarop hij drie maanden geleden een klimaatakkoord uit het vuur sleepte, dat ook nog eens 'verder ging dan velen hadden verwacht'.

Eerder op de dag hadden de Franse president en het koningspaar met veel enthousiasme Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit bewonderd, die straks voor het eerst in een museum te zien zijn. Zoals verwacht werd dit het hoogtepunt van de dag.

De doeken zijn vorig jaar afzonderlijk aangekocht, nadat een fikse diplomatieke rel dreigde omdat beide landen hun zinnen op de schilderijen hadden gezet. Via een tamelijk zeldzaam verdrag zijn de portretten straks onafscheidelijk en beurtelings in het Rijksmuseum en het Louvre te zien. Minister Bussemaker van cultuur sprak gisteren de verwachting uit dat de doeken na een restauratie nog vóór de zomer in Amsterdam te zien zijn.

President Hollande was in het Louvre niet bij Maerten en Oopjen weg te slaan. Hij wilde alles weten van de 'compositie in zwart en wit' zoals Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum de twee doeken noemde. Dat het hele schema van het staatsbezoek in het honderd liep, deerde hem niet. Hij maande zijn medewerkers rustig te blijven, omdat hij wilde weten hoe het zat met de voeten van Oopjen, die de Mona Lisa van het Noorden is genoemd.

De dag begon met een tijdens het spitsuur afgesloten Champs-Elysées voor het leggen van een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat door het koningspaar. Aan de kant keken weinig mensen toe. Niet veel Fransen kennen de Nederlandse koning wiens biografie gisterochtend in de landelijke krant Le Figaro de kop 'Willy, le roi du peuple' kreeg. Een man die volgens de krant dicht bij het volk staat en enorm populair is.

Later op de dag spraken de koning en koningin in het stadsvernieuwingproject Halle Pajol met de Franse oud-voetballer Lilian Thuram en jongeren over de betekenis van Anne Frank vandaag. Thuram geeft met zijn stichting onderwijs aan jongeren over discriminatie. Koningin Máxima wilde weten of hij met hen spreekt over homodiscriminatie. Thuram, even van zijn stuk door de directe vraag, erkende dat dit zeker een probleem is bij de kinderen en dat hij zijn best deed om hen die tolerantie bij te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden