Koning van Vlaanderen

Geert Hoste

Grappen: ** Actualiteit: **** Decor: ***

Charisma: ****

Hij doet het dit jaar voor de 21ste keer, de Vlaamse conferencier Geert Hoste. Dus dat een satirische terugblik op het jaar een typisch Nederlands verschijnsel is, dat klopt al een hele poos niet. Er is wel één belangrijk verschil: Nederland doet het op Oud, Vlaanderen doet het op Nieuw. De uitzendingen op 1 januari van Hoste's nieuwjaarsconference trekken ieder jaar meer dan anderhalf miljoen kijkers en dat is verhoudingsgewijs vergelijkbaar met een goedbekeken voetbalwedstrijd hier. Hoste is de Rode Duivel van het cabaret in zijn land. Zeg maar de Wim Kan van Vlaanderen. Ook inhoudelijk doet Hoste nu nog wat Kan - de vader van de oudejaarsconference - toen al deed: grapjes maken over vooral de politiek en het koningshuis. Bij Hoste komt daar dan nog wat typisch Belgische gekkigheid overheen. Scherpzinnigheden over eten bijvoorbeeld (héél belangrijk voor Belgen), of provocaties over de Vlaams-Waalse verhoudingen. Het publiek in Antwerpen viel helemaal stil toen Hoste even fijntjes concludeerde dat de échte nationale symbolen van België altijd franstalig zijn: Kuifje, De Smurfen, Adamo, Jacques Brel en nu weer Stromae. "Je wordt alleen heel groot als je Frans spreekt." Voor de Nederlandse bezoeker is de nieuwjaarsconference van Hoste een tamelijk duister avontuur. Tenzij je alles gevolgd hebt over Tax-on-web, GAS-boetes, Jeroen Meus, Lesley-Ann Poppe of Wendy van Wanten. Alleen de problemen met de Fyra, dat was België én Nederland.

Geert Hoste (1960) is de klassieke, charismatische conferencier. Heeft op het podium een natuurlijk gezag, is goed in conditie en zit altijd strak in het pak. "Hij ziet eruit als om door een ringetje te halen", zegt een vrouwelijke toeschouwer in de pauze. 'Geert Hoste King', heet de voorstelling, uiteraard een link naar de nieuwe Koning Filip, over wie veel grappen werden gemaakt.

Die klassieke presentatie in combinatie met de (voor Nederlandse conference-maatstaven) bedaagde grappen over politiek en monarchie, maken Geert Hoste tot de Koning van Vlaanderen, maar in Nederland zou hij voor abdicatie in aanmerking komen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden