Koning van Bhutan doet afstand van troon

(Novum/AP) - De koning van Bhutan, Jigme Singye Wangchuck, heeft zaterdag afstand van de troon gedaan. Hij heeft gezegd de macht te zullen overdragen aan zijn in Oxford opgeleide zoon. De troonsafstand komt een jaar eerder dan verwacht. Vorig jaar zei de koning dat hij de kroon in 2008 zou overdragen aan zijn zoon, de 26-jarige kroonprins Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Onder leiding van de zoon van de koning zou de invoering van de parlementaire democratie moeten worden voltooid. In maart vorig jaar bracht de koning een ontwerpgrondwet in omloop, die een einde maakt aan de absolute heerschappij van het koningshuis. De koning blijft staatshoofd, maar het parlement kan hem met een tweederde meerderheid afzetten.

Het is niet duidelijk waarom de koning een jaar eerder dan aangekondigd afstand heeft gedaan van de troon, maar volgens een Bhutaanse diplomaat in de Indiase hoofdstad New Delhi vond de koning gewoon dat de tijd er rijp voor was. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe koning gekroond wordt.

Tientallen jaren hielden Bhutaanse koningen staatsrechtelijke veranderingen tegen door het boeddhistische land welbewust in een isolement te houden. Pas in 1974 werden buitenlandse journalisten toegelaten en in 1999 kreeg het land televisie. Buitenlandse toeristen zijn sinds kort welkom, maar niet meer dan zesduizend per jaar. De toeristen mogen niet vrij door het land reizen. Bhutan heeft nog geen politieke partijen en slechts een paar kranten. Roken is er streng verboden.

Bhutan ligt in de Himalaya, ingeklemd tussen Tibet en India. Uit oogpunt van natuurbehoud mogen de met ongerepte bossen begroeide bergen niet beklommen worden. Hoeveel mensen er in Bhutan wonen is niet bekend. De schattingen lopen uiteen van 700 duizend tot 2,2 miljoen.

Jigme Singye Wangchuck, die in 1972 op 17-jarige leeftijd koning werd, is geliefd bij het volk, al is het maar omdat hij de ontwikkeling van het land afmeet aan het 'bruto nationaal geluk' (BNG) in plaats van het bruto nationaal product (BNP). Het BNG is een verruimd begrip van het BNP, waarin naast de economische factoren ook het milieu, sociale waarden en het innerlijke geluk van de mens worden meegenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden