Koning Swaziland rooft bruid en gaat vrijuit

AMSTERDAM - Voor het eerst in de geschiedenis van Swaziland heeft een moeder van een toekomstige koningin juridische actie tegen de koning ondernomen. Lindiwe Dlamini beschuldigde koning Mswati III ervan haar dochter begin oktober te hebben laten ontvoeren.

Van onze redactie buitenland

Oktober is de maand van de jaarlijkse rietdans. In dit koninkrijk dansen jonge maagden dan voor de koning, zodat hij een nieuwe bruid kan uitzoeken. Dochter Zehna was al de tiende voor Mswati.

Meestal beginnen gezanten van de koning de onderhandelingen met de familie van het meisje, maar in dit geval hoorde de moeder niks. Bij het paleis waar zij voor informatie kwam, werd zij weggestuurd.

Toen de wanhopige moeder een rechtszaak wilde beginnen om haar dochter vrij te krijgen, kregen de rechters vrijdag te horen dat zij de zaak maar moesten laten liggen, of alvast hun ontslag konden indienen.

Dat de rechters dit koninklijk bevel weigerden mag al bijzonder heten in dit land dat door Mswati als een privé-bedrijf wordt gerund. Maar ook zij kregen geen toegang tot het paleis om met Zehna te praten.

De rechtersactie had wel tot gevolg dat het 18-jarige meisje dit weekeinde ineens tot verloofde werd gemaakt en dat haar moeder voor het eerst met haar mocht telefoneren. Zehna zei toen dat ze haar rol als koningin in spe had aanvaard. Een niet onbegrijpelijke stap in een land met hongersnood, waar vrouwen juridisch niet als volwaardig tellen, en waar gearrangeerde huwelijken normaal zijn. De vraag is of je op termijn ook veilig bent, als tiende partner in een land met een hiv-besmetting van 25 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden