Koning Nepal toegejuicht bij wandeling Kathmandu

(Novum/AP) - Koning Gyanendra van Nepal heeft zich donderdag voor het eerst op straat vertoond sinds hij op 1 februari de regering naar huis stuurde en de macht naar zicht toe trok. Daags tevoren had de door de koning benoemde regering bekendgemaakt dat er binnen twee jaar parlementsverkiezingen zullen worden gehouden en uiterlijk in april volgend jaar gemeenteraadsverkiezingen.

Duizenden mensen juichten de 58-jarige vorst toe toen hij over een van de hoofdstraten van Kathmandu wandelde, die voor de gelegenheid met kleurige vaandels en bloemen was versierd. "Dit is de eerste keer dat ik hem van zo dichtbij heb gezien", zei Kanchi Maharjan, een boer. "Hij is zo nederig en gewoon, heel anders dan wat we over hem hebben gelezen."

Sommige mensen droegen portretten van Gyanendra en spandoeken met 'Lang leve de koning' en 'Het volk staat achter de koning'. Velen bedankte hem voor zijn bezoek en sommigen uitten hun zorgen over de communistische opstand die sinds 1996 meer dan 11.500 levens heeft gekost. 'Uwe majesteit, alles wat we willen is permanente vrede', zei een man.

Het nieuws over de verkiezingen werd woensdag in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bekendgemaakt door minister van buitenlandse zaken Ramesh Nath Pandey. Ramesh zei dat er niet hoeft te worden getwijfeld aan de democratische gezindheid van koning Gyanendra.

Donderdag werd ook bekend dat een gedetineerde correspondent van Kantipur, de grootste krant van Nepal, na onderhandelingen met de regering is vrijgelaten. De correspondent, Harihar Singh Rathor, was vastgezet op grond van de noodtoestand die de koning heeft uitgeroepen. Rathor volgt de strijd tussen het leger en de maoïstische rebellen al jaren vanuit Dailekh, vijfhonderd kilometer ten noordwesten van Kathmandu. Omdat hij over goede contacten met de rebellen beschikt werd hij ervan beschuldigd gemene zaak met hen te maken. De hoofdredacteur zei dat de autoriteiten en het leger in Dailekh hebben beloofd journalisten bij hun werk in het strijdgebied niet meer te zullen hinderen. Maar hij zei te betwijfelen of Rathor echt met rust zal worden gelaten.

Gyanendra zegt dat hij de macht wel moest grijpen om de corruptie te bestrijden en korte metten te maken met de maoïstische rebellen, die sinds twaalf jaar proberen het koningshuis te verdrijven. Sinds de machtsgreep is de strijd met de rebellen echter alleen nog maar geïntensiveerd.

De zeven politieke partijen die door de koning buiten spel zijn gezet hebben sinds de machtsovername bijna dagelijkse gedemonstreerd voor herstel van de democratie. Donderdag hielden ongeveer vijfhonderd studenten een demonstratie op vijf kilometer van de koninklijke route, die door honderden agenten en soldaten werd bewaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden