'Koning Nepal sluit tegenstanders op'

Sinds koning Gyanendra van Nepal op 1 februari de macht greep, heeft hij meer dan drieduizend politieke tegenstanders laten opsluiten.

Amnesty International zegt in een rapport dat gisteren is verschenen dat veel van de gevangenen zijn gemarteld. Volgens de organisatie staat Nepal aan de rand van een mensenrechtencrisis van catastrofale omvang. De bewering van de Nepalese minister van buitenlandse zaken dat de beperkingen van de noodtoestand 'steeds verder verlicht' zullen worden, zijn volgens Amnesty International in directe tegenspraak met de daden van de overheid.

Veel fundamentele mensenrechten zijn nog altijd opgeschort sinds koning Gyanendra de strijd tegen de maoïstenopstand in eigen hand nam. Demonstreren is verboden en arrestaties zijn aan de orde van de dag. Volgens cijfers van de Verenigde Naties zaten er eind maart nog een kleine duizend mensen vast, onder wie vakbondsleiders, mensenrechtenactivisten en journalisten. Zij zijn preventief opgepakt, met als kennelijke doel alle oppositie tegen de maatregelen van koning Gyanendra de kop in te drukken, schrijft Amnesty.

De mensenrechtenorganisatie kreeg van lokale collega's tal van meldingen dat een aantal van hen zwaar mishandeld is; ze zouden worden getrapt en geslagen, met koud water overgoten, lang moeten staan of zitten in onmogelijke posities en ze zouden geen voedsel en drinken krijgen.

Waarschijnlijk om de kritiek van vooral India, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië te neutraliseren, werden de afgelopen weken opnieuw mensen vrijgelaten, onder wie de invloedrijke ex-premier Koirala. Amnesty schat dat er nu nog zeker zevenhonderd politieke gevangenen vastzitten en dat er nog eens ruim driehonderd worden vastgehouden in barakken van het leger.

Het Amnesty-rapport laat ook geen spaan heel van de maatregelen die koning Gyanendra oplegde aan de media. Censoren van het leger huizen op elke redactie, radiostations mogen geen nieuws meer uitzenden -behalve de staatszender Radio Nepal. Journalisten hebben nauwelijks nog bewegingsvrijheid in het land en meer dan veertig zijn er gearresteerd. Verder wordt de censuur steeds verder aangescherpt; onder meer met de maatregel die het de media verbiedt te berichten over 'alles wat het nationalisme en het prestige van de monarchie kan belasteren'.

De restricties hebben eveneens gevolgen voor de berichtgeving over de terreuracties die de maoïstische rebellen vrijwel dagelijks plegen, schrijft Amnesty. Die blijven grotendeels onderbelicht, waardoor de moordende rebellen in feite de lokale bevolking ongestoord verder kunnen terroriseren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden