Koning Nepal geeft toe, maar moet vrezen voor zijn troon

Koning Gyanendra is na ruim twee weken van protesten bereid macht te delen. Maar de oppositie wil een republiek.

door Lucia de Vries

Even leek het een luchtspiegeling. Honderdduizenden mensen die vreedzaam om Kathmandu heen liepen, zwaaiend met takken met groene bladeren, lachend, zingend en dansend.

Ze werden door toekijkers besproeid met water en applaus. De massa mensen bestond voornamelijk uit jongens, met hier en daar een groepje vrouwen en kinderen. Ze liepen urenlang; sommigen legden meer dan dertig kilometer af om aan te komen in de wijken waargedurende de afgelopen zestien dagen een alliantie van zeven partijen met steun van maoïstische rebellen demonstreerde tegen koning Gyanendra.

Volgens ruwe schattingen waren in Nepal gisteren in totaal vier miljoen mensen, een zesde van de bevolking, betrokken bij vreedzame demonstraties.

De veiligheidstroepen, die tot nu toe met excessief geweld hadden gereageerd, stonden op veilige afstand toe te kijken. Toen een truck volgeladen met ME'ers tussen de demonstranten doorreed, applaudisseerde het publiek. De agenten zwaaiden terug en staken hun duim op.

Het antwoord van de koning liet lang op zich wachten. Hij verscheen aan het begin van de avond op tv en zei dat hij de macht overdraagt aan het volk en dat de oppositie een nieuwe minister-president kan voordragen.

Mathura Shrestha, leider van de 'beweging voor democratie', hoorde de toespraak in zijn cel, waar hij sinds zijn arrestatie twee maanden geleden verblijft. “Een zinloze vertoning“, reageert hij via de telefoon. “We willen een grondwettelijke vergadering, die eventueel het koningshuis zal afschaffen“.

De 72-jarige linkse activist zit met duizenden demonstranten en journalisten gevangen. “We gaan door met onze acties. We willen een totaal nieuw begin.“ Shrestha zegt ondanks zijn gevangenschap 'zeer gelukkig' te zijn. “Vandaag is in Nepal een republiek geboren.“

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden