Koning: Nederland sterk land in instabiele wereld

Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit.Beeld ANP

Er is in Nederland veel om trots op te zijn, maar problemen in de wereld mogen niet onderschat worden. Dat was de boodschap in de Troonrede van koning Willem-Alexander, die hij vanmiddag uitsprak in de Ridderzaal.

Nederland heeft de laatste jaren weer vaste grond onder de voeten gekregen, zo begon de koning in een Troonrede die optimisme wilde uitstralen. "De financiële crisis ligt achter ons, nog nooit werden zoveel grote hervormingen tegelijk in gang gezet. Dat Nederland nu meedoet in de kopgroep van Europa, is een collectieve prestatie."

De koning, die voor de vierde keer de Troonrede uitsprak, zei echter ook dat de onrust van alledag tot bedreigende ontwikkelingen leidt. Met alles wat er wereldwijd speelt 'hechten we sterker aan het vertrouwde en bekende', aldus Willem-Alexander.

In de Troonrede werd ook oud-premier Piet de Jong aangehaald: "Hij sprak in zijn tijd regelmatig over de noodzaak van 'bestendige vooruitgang' en zei eens: 'Het is een taak van de regering uit te kijken naar wat de toekomst moet worden en zo tijdig als mogelijk is aanpassingen tot stand te brengen die nodig zijn om de kansen te grijpen die de toekomst biedt.'"

Zoals verwacht ging de koning ook in op sociale vraagstukken, over onder meer het vluchtelingenbeleid. "Nederland is een land dat iedereen de kans biedt te integreren en iedereen die er woont zich thuis te laat voelen. Mensen die er wonen, moeten bereid zijn de taal te leren en een actieve bijdrage te leveren. Aan asielzoekers wordt een fatsoenlijke, maar sobere opang geboden. Het is vorig jaar gelukt dankzij de inzet van vele mensen."

Maar, zo erkende Willem-Alexander, het is tegelijkertijd logisch dat er ongerustheid bestaat over de komst van grote groepen vluchtelingen. "In Nederland is lang gestreden voor een aantal democratische waarden, waaronder de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. In ons land zijn mannen en vrouwen gelijk voor de wet en maken we geen onderscheid naar ras, geloof of seksuele geaardheid.

"Iedereen die in ons land wil wonen, moet deze waarden respecteren en naleven. Van niemand wordt gevraagd de eigen herkomst of cultuur te verloochenen, maar aan grondwettelijk vastgelegde normen kan niet worden getornd en tegen intimidatie en geweld wordt hard opgetreden."

De troonrede van Willem-Alexander in een wordcloud.Beeld mbv woordwolk.nl
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden