Koning Malysz I laat Polen weer in zichzelf geloven

De Poolse regering valt uit elkaar, de campagne voor het referendum over de toetreding tot de EU gaat van start, de eerste parlementaire enquêtecommissie morrelt aan het deksel van een politieke beerput en de wereld staat op de rand van een oorlog. Voor de meeste Polen was dit allemaal bijzaak afgelopen weekeinde. Het nieuws dat de Poolse harten sneller deed kloppen was de kroning van Koning Malysz I.

Koning Malysz I, zoals de pers hem doopte, werd zaterdag wereldkampioen schansspringen op de kleine schans. Hij sloeg volgens een van de roodgloeiende commentaren zijn rivalen knock-out door het schansrecord in het Italiaanse Predazzo te breken. Enkele dagen eerder deed hij precies hetzelfde op de grote schans. Het is voor het eerst in 29 jaar dat iemand zowel op de grote als de kleine schans wereldkampioen wordt. Zondag werd hij voor eigen publiek nog even nationaal kampioen.

De hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Polen wordt naar alle waarschijnlijkheid Wisla, het bergdorpje waar koning Malysz vandaan komt. Hier aan de bron van de gelijknamige rivier, ligt het epicentrum van de Malysz-manie, die Polen al drie jaar bij golven in haar greep houdt. De inheemse bevolking onthaalt de aanzwellende toeristenstroom met Malysz-petten, Malysz-shawls, Malysz-vlaggen, Malysz-koppen, Malysz-sleutelhangers, oftewel alles waar de pretoogjes van de lokale beroemdheid op kunnen worden afgedrukt.

De rest van de bevolking sloeg thuis voor de buis koning Malysz gade die met een reusachtige Poolse vlag zijn triomftocht over de Italaanse piste maakte. Een uitzonderlijk gebaar, want Adam Malysz blijft doorgaans zeer bescheiden onder het eerbetoon van zijn landgenoten. Hij is een eenvoudige dakdekker van protestantsen huize. Maar wel een echte Pool, die gevraagd naar de door hem meest bewonderde persoon, steevast paus Johannes Paulus II noemt.

Voor de Polen is hij hoe dan ook een nationale held. De Poolse trots wordt extra gestreeld door het feit dat Malysz' belangrijkste rivalen Duitsers zijn. Namen als Sven Hannawald en Martin Schmitt, doen al naargelang Malysz prestaties met afgunst of leedvermaak de ronde. Het grotendeels vlakke Polen heeft skischansspringen omarmd als nationale sport. Eindelijk hebben de Polen een sport waarin 'zij' beter zijn dan de buren.

Sociologen wijzen erop dat er hier meer aan de hand is dan enthousiasme over een sportieve prestatie. Polen zit al enkele eeuwen in de hoek waar de klappen vallen en de economische groei van het afgelopen decennium heeft volgens sociologen weinig veranderd aan het 'nationale minderwaardigheidscomplex'. Dankzij de overwinningen van hun 'koning' kunnen de Polen hun frustratie van zich afjuichen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden