Koning Leopold II maakte het wel erg bont in bed

Het huidige Belgische koningshuis heeft een serieus pr-probleem. De rechtszaak rond koning Alberts vermoede buitenechtelijke dochter Delphine Boël is het zoveelste smetje. Maar al maken de Van Saksen-Coburgs van nu het nog zo bont, geen van hen zal ooit zo'n kwalijke reputatie opbouwen als Leopold II (1835-1909).


De grootste schandvlek zal altijd zijn privékolonie Congo blijven. Om de koning der Belgen almaar rijker te maken werd het kolossale gebied in het hart van Afrika op een - ook voor de normen van die jaren - schandelijke manier uitgebuit. Volgens de Amerikaan Adam Hochschild, auteur van een sleutelwerk over het wingewest, kostte het minstens tien miljoen mensen het leven, goed voor een topnotering in de lijst van grootste volkerenmoorden aller tijden.


Ook privé was Leopold allerminst van onbesproken gedrag. Hij stond bekend als liefhebber van jonge meisjes. Toen hij zijn latere vrouw, de Oostenrijkse aartshertogin Marie Henriëtte, ontmoette, was ze zestien. Dus dat trof. Maar Leopold II was op dat moment maar net iets ouder en op het door zijn vader, koning Leopold II, gearrangeerde huwelijk zou geen zegen rusten. Van de daad kwam het naar verluidt lange tijd niet. Ze deelden ook geen interesses.


Toen de troonopvolger alsnog flink seksueel actief werd, had hij vooral belangstelling voor andere vrouwen dan zijn echtgenote, liefst jonge. Als soort van verontschuldiging vertelde hij dat zijn vrouw het had proberen aan te leggen met een personeelslid. Ook op andere manieren sprak hij kwaad van haar.


De koningin diende eigenlijk alleen nog om de continuïteit van de monarchie te garanderen. Ze schonk Leopold vijf kinderen, vier dochters en een zoon. Dat juist die laatste, de beoogde Leopold III, na een val in een vijver een longontsteking opliep en op negenjarige leeftijd overleed, haalde definitief alle fut uit het koninklijke huwelijk. Leopold II kon niet verkroppen dat hij geen troonopvolger zou voortbrengen.


Niet dat hij seksueel minder actief werd. Hij was een fervent bordeelbezoeker en had relaties met diverse amusementssterren en -sterretjes.


Leopolds absolute favoriete, Caroline Delacroix, was zestien toen ze de vijftig jaar oudere vorst voor het eerst ontmoette. Het animeermeisje wist hem blijvend te bekoren.


Ze bezorgde de koning in 1906 en 1907 twee buitenechtelijke zonen. Anders dan Albert deed Leopold er niet erg geheimzinnig over. De relatie met Delacroix was sinds het overlijden van koningin Marie Henriëtte algemeen bekend. De jonge vrouw werd nog meer dan daarvoor overladen met peperdure cadeaus, kreeg een eigen residentie in Laken en werd als barones De Vaughan in de adelstand verheven. In pamfletten werd ze schamperend 'koningin De Vaughan' en 'keizerin van Congo' genoemd.


De dochters van de koning vreesden zelfs voor hun erfenis en stuurden andere mannen op Delacroix af, die haar moesten verleiden. Zonder succes. Leopold stierf in de armen van zijn Caroline, met wie hij in het zicht van de dood nog trouwde voor de kerk.


De dochters waren tijdig onterfd. Veel van Leopolds bezittingen, zoals de paleizen, waren voor de Belgische staat. Delacroix kreeg tien miljoen goudfrank en een kasteel in Frankrijk. Normaal gesproken een mooie oudedagsvoorziening, maar de weduwe, nog een twintiger, was het zo luxe gewend dat haar erfenis binnen een paar jaar op was. Philip, de jongste van de twee buitenechtelijke zonen, overleed ruim vier jaar na het overlijden van zijn vader aan tyfus. Hij werd niet ouder dan zes. De oudste Lucien werd 78. Bij leven was hij een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Heel af en toe kreeg hij nog wat geld toegestopt van de Belgische koninklijke familie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden