Koning laat defilé herleven als een 'grande parade'

Dordrecht krijgt 27 april de primeur van Koningsdag nieuwe stijl. 'Het wordt een kleurrijk spektakel'

De oranjeverenigingen zijn 'zeer content' met de voorstellen van koning Willem-Alexander voor Koningsdag 'nieuwe stijl'. Het combineert op slimme wijze het defilé van zijn grootmoeder met het opzoeken van de burgers van zijn moeder, zegt voorzitter Jean Paul Gebben van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. "We gaan als het ware met het paleis het land in."

Koning Willem-Alexander gebruikte zaterdag in plaats van defilé de uitdrukking 'grande parade', maar hij bedoelt ongetwijfeld hetzelfde. Tijdens het jaarlijkse congres van de oranjeverenigingen onthulde hij eveneens dat de koninklijke familie niet - zoals in de tijd van zijn moeder - twee gemeenten gaat bezoeken, maar één. In 2015 krijgt Dordrecht de eer om als eerste Koningsdag nieuwe stijl te organiseren.

Veel details over de dag maakte de koning nog niet bekend, die moeten nader worden uitgewerkt: alles is mogelijk. "Muziek, sport, beeldende kunst, design, techniek, bedrijvigheid, historisch erfgoed, sociale initiatieven, toekomstdromen. Een kleurrijk spektakel waarin de inwoners van een stad en omringende gemeenten kunnen laten zien waarop zij trots zijn", zo zei Willem-Alexander.

Voortaan staat dus één stad centraal tijdens Koningsdag. Daarbij wordt gekozen voor een stad met een centrumfunctie voor de streek. Voorafgaand aan de eerste Koningsdag, vorig jaar, had de koning al laten doorschemeren dat hij met zijn adviseurs zat te broeden op een andere invulling van de dag.

Grote winst volgens voorzitter Gebben, ook burgemeester van Renkum, is dat het contact met de bevolking in de nieuwe opzet niet verloren gaat. Want naast het defilé maakt de koninklijke familie ook een wandeling door de stad. In zijn toespraak zei de koning dat het feest in het teken zal staan van 'ontmoeting en verbinding. Van contact'.

Dat dit element van aanraakbaarheid zou verdwijnen, daar hielden de oranjebonden toch een beetje hun hart voor vast. Een volledige terugkeer naar een statisch defilé op een vaste plaats zoals bij koningin Juliana, was voor hen een schrikbeeld. Ook een tuinfeest waarbij alleen genodigden welkom zijn, zoals bij het Engelse koningshuis, stond niet op het verlanglijstje.

Voor het besluit om voortaan één gemeente te bezoeken heeft Gebben alle begrip. "Het bezoek aan de eerste plaats staat altijd onder een enorme tijdsdruk. Het is voortdurend opschieten en doorlopen om niet achter op het schema te komen." Daarnaast heeft dit scenario ook uit beveiligingsoogpunt grote voordelen. "Het scheelt enorm in de kosten, het is beter beheersbaar en dus veiliger."Opmerkelijk vond Gebben de suggestie van de koning om een competitie-element in te bouwen bij de 'grande parade'. "Dat kan best leuk worden. In Dordrecht en de Drechtsteden heb je zo'n dertig, misschien wel veertig fanfares en die kunnen niet allemaal meelopen. Je zou dan een Idols-achtige constructie kunnen krijgen om de beste uit te zoeken. Dat geeft een enorme dynamiek in de stad voorafgaand aan de Koningsdag. Zo'n competitie krijg je dan op al die gebieden, want ja, je komt op een nationaal podium waar meer dan de helft van Nederland naar kijkt. Daar wil iedereen op staan. Dat kan interessant worden", aldus Gebben.

Collega Arno Brok van Dordrecht hoorde een dag eerder dat zijn stad is uitverkoren, maar hij heeft nog geen idee hoe dit straks wordt ingevuld. Water kan volgens hem een belangrijke rol spelen, omdat dit de zes steden in het gebied met elkaar verbindt. Maar de keuze kan ook vallen op het stadion van FC Dordrecht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden