Koning Karel XII bezoekt Delft en hoopt op betere tijden

Koningen en prinsen hebben ze genoeg in Delft, alleen wel dood en begraven in de Nieuwe Kerk. Maar gisteren was het anders: de 66-jarige, naar verluidt nog kranige prins Charles Louis Edmond uit het Franse huis Bourbon bezocht de stad. Leuk toch? Alleen zat er wel een luchtje aan. De hoge afkomst van de prins is namelijk zeer twijfelachtig. Burgemeester Van Walsum hield er bij de ontvangst rekening mee. Hij sprak hem slechts aan met 'monsieur'.

De prins was in Delft, omdat het precies 150 jaar geleden was dat zijn directe voorzaat, ene Carl Wilhelm Naundorff, er overleed. Deze uit Berlijn afkomstige klokkenmaker hield vol dat hij eigenlijk een prins was. En niet zomaar de eerste de beste: hij was Lodewijk XVII, de zoon van de onthoofde Lodewijk XVI en Marie-Antoinette. Officieel is de 'echte' Lodewijk als kind in de gevangenis gestorven.

“Non”, zei Naundorff steeds in beroerd Frans, “C'est moi.” Nergens kreeg hij echter officiële erkenning.

Voor zijn Parijse nazaat mag dat de pret niet drukken. Hij voert het wapen van de Bourbons en tooit zich ook nog met de titel 'hertog van Normandië'. En zijn kanselier voor de Benelux voegt daar haast gniffelend aan toe: “Hij kan het natuurlijk niet helpen dat zijn aanhangers hem koning Karel XII noemen.”

Zijn kanselier? Jawel, daarover beschikt Zijne Koninklijke Hoogheid. En wel in de persoon van Simone Anna de Jong uit Delft. Ze studeerde Frans en werkt nu in een kunsthandel. Oké, maar hoe word je dan kanselier? “Bij het vorige bezoek van de prins aan Delft waren er bij de rondleiding wat vertaalproblemen. Ik ben toen ingesprongen en van het één kwam het ander.” Ze besteedt “gemiddeld toch wel een paar uur in de week” aan het werk voor de vorst, vertelt ze aan de telefoon.

De Jong is intussen helemaal een gelovige geworden. Ze gaat dan ook mee in de bonte samenzweringstheorieën die bij de familie Naundorff/De Bourbon horen. Zo benadrukt ze steeds dat “Lodewijk XVII geheel onverwacht stierf” - lees: hij werd door zijn tegenstanders vergiftigd. Dat de artsen het er op houden dat Naundorff stierf aan tyfus, past niet in haar kraam.

Ze moet natuurlijk ook niets hebben van het proefschrift waarop onlangs Hans Petrie uit Groningen promoveerde. Die stelde dat Naundorff een fantast was. Petrie gaf ook de aanzet tot een DNA-onderzoek, waarbij haar van Naundorff met dat van zijn vermeende familieleden wordt vergeleken.

Dit najaar moet de uitslag binnen zijn. De prins vindt het niet nodig daarop te wachten. Hij weet.

Want, jawel, er is nieuw bewijs! Gisteren presenteerde de Delfste onderzoeker Hartmann een 'onverwachte vondst'. Hij onthult het 'geheime contract' dat Naundorff in 1845 met de Nederlandse koning Willem II sloot. Het moet gezegd: die overeenkomst is bizar. De Berlijnse klokkenmaker zou voor het Nederlandse leger percussie- en explosiebommen, een handraket, onneembare vestingtorens en onzinkbare schepen gaan ontwerpen. En meer dan vorstelijke beloning zou zijn deel zijn. Helaas: Naundorff overleed spoedig daarna. Het Nederlandse leger zou maar één vinding gebruiken: de zogeheten 'bombe Bourbon'.

Hartman suggereert dat de hoogte van Naundorffs beloning en de wijze waarop hij in het contract werd genoemd, aantonen dat koning Willem II wist dat hij Lodewijk was. Maar dat is niet echt nieuw: Petrie noemt het contract en de inhoud al uitgebreid in zijn proefschrift, met alle speculaties die er bij horen.

Bovendien is de Nederlandse koning Willem II niet het beste bewijs dat je je wensen kunt. Men leze er de biografie van prof. dr. J. A. Bornewasser op na: “ . . .de bijna magische kracht die hij uitoefende op excentrieke ballingen, klaplopende dégenerés, naar militair avontuur hunkerende intimi, is hem heel zijn leven parten blijven spelen.” Een Berlijnse klokkenmaker misstaat in dat rijtje niet.

Maar wat kan het schelen? Zo'n oude meneer uit Parijs die zich prins wil noemen? Als Bram van Leeuwen zich Prince de Lignac noemt? Toch kan er nog wel een kleine kanttekening gemaakt worden. Want de prins is, zo stelt Petrie, in feite een extreem-rechtse meneer. In zijn eigen bulletin geeft hij volgens de Groninger af op de democratie en op Europa en toont hij zich gecharmeerd van het racistische Front National van Jean-Marie Le Pen.

Kanselier De Jong is druk, druk, druk met het vorstelijke bezoek en kan dus geen reactie op de politieke ideeën van Charles XII geven. Moest de burgemeester van Delft wel zo'n heerschap ontvangen? Bij de gemeente weet men niets van de ideeën van Z.K.H. Burgemeester Van Walsum zelf is meteen na zijn toespraak op vakantie gegaan.

De prins zelf houdt zich nog altijd 'beschikbaar' voor de troon, “want in Frankrijk kunnen rare dingen gebeuren”. Maar zelfs al mochten de Fransen de monarchie terug wensen, dan heeft Karel XII nog flink wat concurrentie. Allereerst van zijn verre neef in Canada. Die noemt zich ook Karel XII en heeft ook een kanselier voor de Benelux, een makelaar in het Gooi. En dan is er nog de graaf van Parijs, prentendent voor het huis Orléans, een zijtak van het huis Bourbon. En de prins uit het keizerlijk huis Napoleon, die ook staat te trappelen.

Prins Charles Louis Edmond lijkt zich de concurrentie niet bewust. Hij woonde gisteren een requiemmis bij voor Lodewijk XVII in Delft. Daarna ging hij naar diens graf nabij het Kalverbos voor een officiële kranslegging. Met vanzelfsprekend witte lelies, afgeleid uit het koninklijke wapen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden