Koning in kersttoespraak: 'Met Kerst doet verlies van een dierbare extra pijn'

Koning Willem-Alexander tijdens zijn eerste kersttoespraak. Beeld NOS
Koning Willem-Alexander tijdens zijn eerste kersttoespraak.Beeld NOS

'Wie een dierbare heeft verloren, voelt de pijn deze dagen extra sterk'. Dit zei koning Willem-Alexander in zijn eerste kersttoespraak. De koning stond stil bij het belang van familie om troost bij elkaar te vinden bij verdriet en tegenslag. Daarbij benadrukt hij het verliezen van dierbaren. Kerst is volgens hem 'een moment voor bezinning op ons bestaan.'

'In de gejaagdheid van het dagelijks leven, vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt - een moment voor bezinning op ons bestaan en op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg', zo begon de koning zijn toespraak. 'Juist met Kerst, toch het feest van het licht, worden we herinnerd aan persoonlijk verlies en verdriet. Wie een dierbare heeft verloren, voelt in deze dagen de pijn extra scherp.'

Ook riep de koning op tot saamhorigheid en zorgen voor buren en de medemens: 'Vrede op aarde is meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad. Ieder kan, op zijn of haar eigen manier aan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken. Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning. Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom.'

Prinses Margriet
Willem-Alexander sprak een speciaal dankwoord uit aan zijn oom en tante: 'Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden kan troost en kracht geven. Zo ook stonden prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven mijn moeder gedurende 33 jaar bij. Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap. In lichte en donkere perioden. Zij verdienen een bijzonder woord van dank.'

Koning Willem-Alexander hield zijn eerste kersttoespraak bij de open haard in zijn woonhuis in Wassenaar. Met de benen over elkaar bracht hij in 8 minuten en 36 seconden zijn boodschap.

De koning oogde ontspannen en sprak zonder haperingen. In de kamer waren schilderijen van zijn drie dochters prominent in beeld, alsmede een foto van koningin Máxima en van Willem-Alexanders ouders Beatrix en Claus. De opstelling komt overeen met de setting die door groothertog Henri van Luxemburg traditioneel wordt gebruikt. Ook hij spreekt de bevolking toe bij de open haard.

Koningin Beatrix, die pas in 2000 televisiecamera's toestond, deed het altijd vanachter een tafeltje in een kamer met zicht op de kerstboom voor Huis ten Bosch. De Britse koningin Elizabeth II, die later woensdag nog aan het woord komt, geeft in haar kerstboodschap meer een overzicht van haar werkzaamheden in het voorbije jaar.

Uitgelekt
Het script van de kersttoespraak lekte voortijdig uit. Het script van de ondertiteling was op de website van de Publieke Omroep te vinden. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) zegt uit te zoeken hoe het kan dat de toespraak voortijdig te lezen was.

Vorig jaar lekte de toespraak van toenmalig koningin Beatrix uit door een lek op de server van de Rijksoverheid. Pas na afloop van de televisie-uitzending zou de video beschikbaar komen via het YouTube-kanaal van het Koninklijk Huis. Maar door de lek was de speech al de avond ervoor te bekijken.

De toespraak is enkele dagen van tevoren opgenomen. De uitzending wordt om 17.50 uur herhaald op Nederland 1.

De kersttoespraken hebben altijd een persoonlijk karakter. De laatste kersttoespraak van toenmalig koningin Beatrix stond vorig jaar voor een groot gedeelte in het teken van vertrouwen. Ook brak ze een lans voor Europa. Vorig jaar lekte haar laatse toesspraak een dag voor kerst uit.

De integrale tekst van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander is hier te lezen.

Koning Willem-Alexander Beeld anp
Koning Willem-AlexanderBeeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden