'Koning Henk' had op meer gerekend

Cambuur-trainer De Jong baalt van nederlaag tegen Feyenoord. 'We speelden met te weinig lef.'

Cambuur 0 Feyenoord 1

De speaker van SC Cambuur is de meest gelouterde in het betaalde voetbal, naar gastvrouw Grieteloek die de persruimte bemandt, is een koe vernoemd en zo lijkt er aan ieder personeelslid van de subtopper uit Leeuwarden wel een sappig verhaal te kleven. Maar de meeste aandacht gaat uit naar Henk de Jong, de populaire trainer van het ensemble. Zie hem glunderen als hij de bus uitstapt anderhalf uur voor de wedstrijd tegen Feyenoord en bedolven wordt onder het grootste applaus. "Zet 'm op Henkie!" gilt een in stemmig geelblauw gestoken supporter. Even later roept hij de coach een tikkeltje eerbiediger zelfs uit tot Koning van Friesland.

Een hele eer voor de bescheiden oefenmeester bij wie je qua naam eerder denkt aan een haringkaker te Harlingen dan aan een succescoach in Leeuwarden aan wie al het predicaat koninklijk is verleend. Met deze eretitel op zak kan hij zich zelfs meten met een legendarische provinciegenoot als Lange Pier, de vrijheidsstrijder annex volksheld uit de vijftiende eeuw die zich ook de - al dan niet zelfverzonnen - titels als Graaf van Sloten, Hertog van Sneek en Admiraal van de Zuiderzee toe-eigende. Ze zijn in de hoofdstad van Friesland wars van al te nationalistische gevoelens - die laten ze graag over aan een club elders in de provincie - maar de trots op de prestaties van Cambuur wordt niet verborgen. De club telt mee in de eredivisie, dat feit op zich is al een hele prestatie.

Met dank dus aan de ongekroonde koning Henk de Jong. Het verjagen vorig seizoen van voorganger Dwight Lodeweges verdiende niet de schoonheidsprijs, maar de blijdschap over het uiteindelijke resultaat is er bij de fans niet minder om. De assistent van toen is de hoofdcoach van nu, die er keurig voor zorgt dat Cambuur zich vooralsnog niet hoeft te bekommeren om de primaire doelstelling: handhaven in de eredivisie.

Probeer Henk de Jong dan ook niet te verleiden tot het bijstellen van de uitgangspunten, dan lacht-ie je nog net niet uit. "Een paar maanden geleden wisten de kenners het toch zo goed. Cambuur werd neergezet zo tussen plaats veertien en achttien, we moesten volgens al die analytici minimaal rekening houden met degradatiezorgen. Dus kom nou niet aan met linker rijtje of Europees voetbal, zo snel switchen we hier niet van beleid. Cambuur wil volgend seizoen ook in de eredivisie spelen, als we daarin slagen, ben ik een blij mens."

Maar de trainer begreep ook wel dat de verwachtingen door de knappe seizoensstart ietwat werden opgeschroefd. Zeker aan het einde van een week waarin de Friezen tegenstander Feyenoord op een gunstig moment leken te treffen. Afgelopen donderdag waren de Rotterdammers in zware omstandigheden nog ernstig op de proef gesteld door het Kroatische Rijeka, waarna het wedstrijdschema verordonneerde dat Feyenoord op de zondag al weer als eerste in actie moest komen. En nog wel op de kunstsprieten van Cambuur, een ondergrond die Feyenoord-trainer Fred Rutten fijnzinnig als k-gras omschreef. "Maar ik had Feyenoord weleens willen zien op een zwaarder veld," analyseerde De Jong naderhand. "Kijken of ze dan ook negentig minuten stand hadden gehouden. Dit veld speelde ze aardig in de kaart."

Geheel in de geest van Lange Pier trok het Cambuur-leger onverschrokken ten aanval tegen een op papier beter geoutilleerde tegenstander, maar te snel ging de storm liggen. Zeker toen Jens Toornstra vlak voor rust de score opende. Waar iedereen daarna een geladen thuisploeg verwachtte, moest al snel geconcludeerd worden dat dit Cambuur niet bij machte was om te imponeren. Feyenoord bleef veel te makkelijk op de been, de pijnbank ver uit zicht. Als zich al kansen voordeden, dan werden die ruimschoots om zeep geholpen door het onmachtige spitsenduo Ogbeche/Barto.

En dus zat er na afloop, toen de spelersbus van Feyenoord al weer in de omgeving van de Afsluitdijk vertoefde, een teleurgestelde trainer achter de tafel in Grieteloeks perskamertje. Henk de Jong had er meer van verwacht. Vond z'n discipelen zonder lef spelen, geheel tegen de natuur van de trainer in. "Het team is een weerspiegeling van mezelf. We passen ons nooit aan en proberen altijd met verzorgd combinatievoetbal de tegenstander onze wil op te leggen. Dat is normaal gesproken een kwaliteit van ons, vandaag kwam het er niet uit. We zouden graag eens van een topclub willen winnen, dan moet de volgende er maar aan geloven."

Die mogelijkheid dient zich al snel aan. Op 9 november komt Ajax op bezoek. Koning Henk I kijkt er nu al naar uit.

Clasie is de baas

Na het WK werd zijn naam, zoals zoveel van z'n Oranje-collega's, in verband gebracht met allerhande buitenlandse clubs, maar als een van de weinigen bleef Feyenoorder Jordy Clasie z'n oude vereniging trouw. Hij verlengde z'n contract met vier jaar, een beslissing waar Feyenoord hem dankbaar voor mag zijn. Zonder de inbreng van de 23-jarige Haarlemmer zou de Rotterdamse club een stuk lager op de ranglijst bivakkeren.

Ook gisteren maakte de spelverdeler weer het verschil in de vrij matte vertoning tegen SC Cambuur. Clasie knapt niet alleen veel verdedigend werk op, ook in offensieve zin blinkt hij uit. De assist op Jens Toornstra na 37 minuten was daar een mooi voorbeeld van. De pass van Clasie had precies de juiste snelheid en diepte mee om de rechtsbuiten oog in oog met Cambuur-keeper Leonard Nienhuis te brengen. De goalie had op de eerste inzet van Toornstra nog een antwoord, de rebound was hem te machtig.

Als 'ordentelijk', zo typeerde Feyenoord-coach Fred Rutten de zege op de nummer 3 van de eredivisie, een positie die de Rotterdammers na de winst nu zelf innemen. Rutten: "We hebben goed gereageerd op de nederlaag in Kroatië. Het team straalde karakter uit."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden