Koning en koningin feesten mee met Brabanders

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Noord-Brabant. Beeld anp
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima tijdens hun bezoek aan Noord-Brabant.Beeld anp

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen tevreden terugkijken op hun provinciebezoeken aan Limburg en Brabant donderdag. In recordtijd werden twee provincies doorkruist, te voet, per auto, boot, bus, helikopter, koets en trein. Overal waar het nieuwe koningspaar verscheen, waren duizenden mensen op de been.

In Den Bosch stroomde de Markt vol, in Roosendaal stond het publiek soms acht rijen dik. Het weer werkte ook dit keer mee, en in het programma zat een mix van traditie en modern, van de schutterijen tot hiphopgroepen. 'Jong en dynamisch', noemde de Bossche burgemeester Ton Rombouts het aanbod.

In Brabant was 530.000 euro uitgetrokken voor de koninklijke bezoeken aan drie steden. Rond de vooral in Roosendaal en Oisterwijk zeer korte stops waren uitgebreidere feestprogramma's georganiseerd. 'Blijft u gerust nog een tijdje met ons meevieren of kom zo snel mogelijk terug, zodat wij weer reden hebben voor een feestje', zei Rombouts in Den Bosch tot het koningspaar, dat zichtbaar genoot van het door Guus Meeuwis gezongen lied 'Brabant'.

De Brabantse plaatsen hadden het stadscentrum en de looproute van het paar versierd. Die aankleding was eerder op de dag in Limburg, dat 120.000 euro reserveerde voor de koninklijke visite, wel soberder. Het tijdschema was daar nog veel krapper dan in Brabant. Er werden vier gemeenten bezocht en er moest een veel grotere afstand worden afgelegd. Dat zorgde in elk geval voor problemen voor de media, die de aansluiting met de koninklijke stoet een aantal keren verloren.

De reeks kennismakingsbezoeken van Willem-Alexander en Máxima is nu halverwege. Vrijdag zijn Friesland en Noord-Holland aan de beurt. Ook dan worden er in hoog tempo veel gemeenten aangedaan, met tussendoor een vaartocht over het IJsselmeer van Stavoren naar Enkhuizen.

null Beeld ANP
Beeld ANP
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden