Koning én beul van de grote vierkamp

Allrounder Sven Kramer is zó goed, dat hij niet alleen zijn tegenstanders, maar ook zijn favoriete discipline verslaat

De laatste tien kilometer op een EK allround krijgt geen plaats tussen de heroïsche tweegevechten die vanaf 1896 hebben plaatsgevonden. Sven Kramer sloot gisteren in Minsk berekenend een tijdperk van 121 jaar af, met een triomf op de langste afstand gecombineerd met zijn achtste titel. Daarmee zal hij voor eeuwig de beste Europese allrounder op de grote meerkamp blijven.

Die zakelijke houding kan Kramer niet kwalijk worden genomen. De echte heroïek is met de komst van indoorbanen, en daarmee het uitbannen van barre winterse omstandigheden, reeds lang uit het schaatsen verdwenen. Met de heerschappij van de Fries sloeg bovendien het afgelopen decennium de ontmoediging toe bij de mondiale meerkampers.

Dat heeft in elk geval op Europees niveau met ingang van volgend seizoen geleid tot afschaffing van de tien kilometer, en daarmee de grote meerkamp. Zelfs die heeft Kramer dus met het vernederen van zijn tegenstanders verslagen. Dat is misschien wel het meest typerend voor zijn grootsheid. Met het verwijt naar zijn tijdgenoten, dat ze niet meer zoals hij bereid zijn tot grote opofferingen.

Zo wist Kramer ook de laatste maal exact zijn plaats binnen zijn favoriete discipline. "Ik ben hier om te winnen, het liefst zo gemakkelijk mogelijk", zei hij tegen schaatsen.nl. "Al snap ik de andere kant wel. Ook ik ben gebaat bij spannende sport."

Dat mocht in Wit-Rusland niet zo zijn, en wel verrassender wijze door zijn opmerkelijk sterke openingsafstand. Voor de verandering was de sprint de sleutel tot wat een makkelijk toernooi werd. Met als opmerkelijkste feit de tweede plaats van de Belg Bart Swings, die daarmee de prestatie van postbus-Belg Bart Veldkamp, zijn huidige technisch manager, uit 2001 kopieerde.

Kramer won voor al zijn acht Europese allroundtitels alle vijf en tien kilometers. Tijdens dat unieke tijdperk, dat een vol decennium beslaat, had hij de slotafstand slechts tweemaal nodig om een achterstand te overbruggen. In 2012, toen hij na een beenblessure terugkwam, ging dat moeiteloos tegen zijn toenmalige ploeggenoot Jan Blokhuijsen. Slechts vorig jaar in Tsjeljabinsk moest hij zich tot het uiterste inspannen om de na hem startende Koen Verweij op afstand te houden.

Blokhuijsen verkeerde nog in een lange vormcrisis toen hij zich desondanks voor de EK kwalificeerde. Hij lijkt op de weg terug, werd zelfs derde in het eindklassement, maar kon het Kramer in de slotrit niet moeilijk maken.

Kramer toonde zich in die zin ook de grootste allrounder, omdat hij er altijd staat als het moet, nooit grote missers heeft en weet toe te slaan op beslissende momenten. Dit voorseizoen liep niet naar tevredenheid, maar de 29-jarige Fries komt steeds beter in vorm. Zelfs op de 500 meter.

In de wetenschap dat zijn Noorse concurrent Sverre Lunde Pedersen zich ziek had teruggetrokken, hield hij het gat met het andere 'gevaar', de Rus Denis Joeskov, daarop zo klein mogelijk. Mede omdat Joeskov in zijn gretigheid bij de start een misslag maakte en bijna viel. Maar bovenal omdat hij voor de al twee seizoenen tegenvallende afstand op het juiste moment het juiste gevoel vond.

"Dat heeft alles met focus te maken, dan komt er iets extra's naar boven. Ik heb de druk op Joeskov maximaal opgevoerd." Zo zeer zelfs dat de ontmoedigde Rus als de nummer drie van het klassement bedankte voor de slotafstand. Dat was op een EK nog nooit voorgekomen. Joeskov had wel iets beters te doen dan zich om niets uit te putten.

Op de verbazing over zijn vierde plaats op de 500 meter reageerde Kramer gevat: als voorschot op zijn tweede titel in 2008 in Kolomna had hij de openingsafstand zelfs gewonnen. Dat was de eerste keer dat Kramer drie afstanden op een EK won. Op basis van gewonnen 1500 meters lukte hem dat ook in 2009 en 2012.

In 2014 offerde Kramer de EK op aan zijn olympische ambities. Zoals hij eind 2011 verstek moest laten gaan vanwege de gevolgen van overbelasting tijdens een voorgaand olympisch jaar. Dat hij naarmate zijn carrière vorderde de Europese allroundstrijd door geringere verschillen spannender leek te maken, had alles te maken met de teruglopende kwaliteit van zijn 500 en 1500 meter.

Kramer toonde zich ook daarom verrukt met het relatieve succes van zijn 500 meter. "Nu de 1500 nog." Hij zal ze nodig hebben, er liggen nog ambities bij het WK allround. Maar zelfs die zullen na Berlijn (maart) ondergeschikt zijn aan de laatste olympische missie. De NK slaat hij, zoals wel vaker, over. Hij gaat in Spanje fietsen met de wielrenners van zijn ploeg. Dat lijkt hem beter met het oog op de WK afstanden, waar hij begin februari de wereldtitel op de tien kilometer wil winnen. Die van 2009 was zijn laatste.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden