Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in VN

staatsbezoek | Nederland was blij met het advies van Nieuw-Zeeland bij de campagne voor een zetel in de Veiligheidsraad.

In de campagne voor de zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Nederland gebruikgemaakt van advies van Nieuw-Zeeland. Dat land bezette de afgelopen twee jaar die zetel. Koning Willem-Alexander bedankte Nieuw-Zeeland gisteren tijdens het staatsbanket voor het 'deskundige advies en de ondersteuning'. Het staatsbezoek van de koning en zijn vrouw Máxima duurt nog tot morgen.

"De afgelopen twee jaar heeft Nieuw-Zeeland zich als lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onvermoeibaar ingezet voor vrede, recht en ontwikkeling. Wij zullen in 2018 in uw spoor ons uiterste best doen bij te dragen aan een wereld waarin niet het recht van de sterkste geldt, maar de sterkte van het recht", zo zei Willem-Alexander tijdens het banket dat was aangeboden door Dame Patsy Reddy, sinds september de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland.

Het koningspaar betrad het Government House in Wellington op een moment dat de regen met bakken uit de hemel kwam. Zij werden behalve door een grote groep kletsnatte immigranten met een Nederlandse achtergrond ook opgevangen door oorspronkelijke bewoners van het eiland. De groep Maori voerde een welkomstceremonie uit waarbij bezoekers moeten aantonen dat ze met goede bedoelingen komen. Daarvoor moest de koning een voor zijn voeten neergelegde pijl oppakken ten teken dat dit het geval was.

In zijn toespraak wees Willem-Alexander erop dat de ontvangst van Abel Tasman, de eerste Europeaan die in december 1642 voet zette op Nieuw-Zeelandse bodem, minder vriendelijk was geweest. "Het trompetgeschal van de Nederlanders werd niet ervaren als een saluut, maar als een teken van agressie. Tot een vreedzame ontmoeting kwam het helaas niet."

Inmiddels zijn de banden aangehaald, niet in de laatste plaats doordat na de Tweede Wereldoorlog meer dan 40.000 Nederlanders, volgens Willem-Alexander 'vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis', een plek vonden in Nieuw-Zeeland. "Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte."

Gouverneur-Generaal Reddy sprak over de grote bijdrage van Nederlanders aan de Nieuw-Zeelandse samenleving, 'eigenlijk op alle terreinen'. Ze zei dat immigranten de moeilijke omstandigheden thuis ontvluchtten. Hoewel ze het in Nieuw-Zeeland verre van gemakkelijk hebben gehad, maakten ze van hun komst toch een succes.

Na een korte ontmoeting met nakomelingen van Nederlandse immigranten plaatste het koningspaar een krans bij het nationaal oorlogsmonument. Daarna legden zij een varenblad - het symbool van Nieuw-Zeeland - op het graf van de onbekende soldaat.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken vandaag het Zuidereiland en de stad Christchurch die in 2011 zwaar werd getroffen door een aardbeving. Ze bekijken de gevolgen daarvan en de wederopbouw van de stad. Het koningspaar sluit het bezoek morgen af in Auckland en heeft daar speciaal aandacht voor een economische conferentie over de toeKoningkomst van de voedselvoorziening.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden