Koning dankt Nieuw-Zeeland voor steun in de VN

Koningin Máxima en koning Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met de Nieuw-Zeelandse premier John Key. Beeld afp
Koningin Máxima en koning Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met de Nieuw-Zeelandse premier John Key.Beeld afp

In de campagne voor de zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft Nederland gebruik gemaakt van advies van Nieuw Zeeland, die de afgelopen twee jaar die zetel bezette. Koning Willem-Alexander bedankte vandaag Nieuw-Zeeland tijdens het staatsbanket voor het 'deskundige advies en ondersteuning'. De koning en zijn vrouw Máxima zijn tot woensdag in dat land voor een staatsbezoek.

"De afgelopen twee jaar heeft Nieuw-Zeeland zich als Lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties onvermoeibaar ingezet voor vrede, recht en ontwikkeling. Wij zullen in 2018 in uw spoor ons uiterste best doen bij te dragen aan een wereld waarin niet het recht van de sterkste geldt, maar de sterkte van het recht", zo zei Willem-Alexander tijdens het banket dat het was aangeboden door dame Patsy Reddy, sinds september de gouverneur-generaal van Nieuw-Zeeland.

Bij de aankomst van het koningspaar in het Government House in Wellington kwam de regen met bakken uit de hemel. Zij werden behalve door een grote groep kletsnatte immigranten met een Nederlandse achtergrond ook opgevangen door een groep Maori, de oorspronkelijke bewoners van het eiland. Zij voerden een welkomstceremonie uit waarbij de bezoekers moeten aantonen dat ze met goede bedoelingen zijn gekomen. Daarvoor moest de koning een voor zijn voeten neergelegde pijl oppakken ten teken dat dit het geval was.

In zijn toespraak wees Willem-Alexander erop dat het ontvangst van Abel Tasman, de eerste Europeaan die in december 1642 voet op Nieuw-Zeelandse bodem zette, minder vriendelijk was geweest. "Het trompetgeschal van de Nederlanders werd niet ervaren als een saluut, maar als een teken van agressie. Tot een vreedzame ontmoeting kwam het helaas niet."

Onbegrensde ruimte

Inmiddels zijn de banden aangehaald, niet in de laatste plaats doordat na de Tweede Wereldoorlog meer dan 40.000 Nederlanders, volgens Willem-Alexander 'vaak gedreven door woningnood en gebrek aan toekomstkansen thuis', een plek vonden in Nieuw Zeeland. "Na de Britten vormden zij de grootste groep immigranten. Hier vonden zij iets wat zij thuis misten: onbegrensde ruimte."

Gouverneur-Generaal Reddy sprak over de grote bijdrage van Nederlanders aan de Nieuw-Zeelandse samenleving, 'eigenlijk op alle terreinen'. Ze zei dat immigranten de moeilijke omstandigheden thuis ontvluchtten. Hoewel ze het in Nieuw-Zeeland verre van gemakkelijk hebben gehad, maakten ze hun komst toch tot een succes.

Na een korte ontmoeting met nakomelingen van Nederlandse immigranten plaatsen het koningspaar een krans bij het nationaal oorlogsmonument. Daarna legden zij een varenblad - symbool van Nieuw-Zeeland - op het graf van de onbekende soldaat.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken vandaag de stad Christchurch op het Zuidereiland die in 2011 zwaar werd getroffen door een aardbeving. Ze kijken naar de gevolgen van dat natuurgeweld en de wederopbouw van de stad. Het koningspaar sluit het bezoek morgen af in Auckland waar veel aandacht uitgaat naar een economische conferentie over de toekomst van de voedselvoorziening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden